TOP BUSportálu říjen 2023
SOR Libchavy má začít s dodávkami 61 příměstských autobusů autobusů SOR ICNG 10,5 m 15. listopadu, 13 bude vybaveno tažným zařízením a dalších 13 autobusů bude připraveno na montáž skiboxu a nosiče kol. Foto SOR Libchavy

V polovině listopadu by měly KAR group a SOR Libchavy začít s dodávkami 170 nových autobusů pro Karlovarský kraj. Škoda Group a IVECO BUS na veletrhu Busworld. A požár v depu Multiobus v Belgii a jaký je vývoj. To jsou první čtyři nejčtenější články v říjnu.

V polovině listopadu by měly KAR group a SOR Libchavy začít s dodávkami 170 nových autobusů pro Karlovarský kraj. Škoda Group a IVECO BUS na veletrhu Busworld. A požár v depu Multiobus v Belgii a jaký je vývoj. To jsou první čtyři nejčtenější články v říjnu.

Dopravní podnik města Karlovy Vary má od 15. listopadu do 15. prosince převzít od KAR group a SOR nové autobusy pro zajišťování krajské linkové dopravy v okresech Cheb, Sokolov a v části okresu Karlovy Vary. Celkem Karlovarský kraj koupil od těchto dvou dodavatelů 170 nových autobusů ROŠERO FIRST a SOR ICNG. Od 1. ledna 2024 bude 140 těchto nových vozidel provozovat dopravní podnik, 30 převezmou malí regionální dopravci.

Spolupráce SOR Libchavy a Škoda Group se odráží také na poli elektrických autobusů. Na Busworld přivezla Škodovka elektrobus SOR s vlastní elektrovýzbrojí. Je pravděpodobné, že ho uvidíme také na veletrhu CZECHBUS, kde oba výrobci vystavují. Stejný typ autobusu bude v budoucnu jezdit po Praze.

IVECO BUS se představilo na Busworld ve velkém. Přichází s novým logem a v souvislosti s povinně zaváděnými assistenčními systémy řidiče ADAS také ukázalo vozidla s novou přední částí. Kromě 11 vozidel na alternativní pohony si mohli návštěvníci prohlédnout CROSSWAY v elektrické verzi. Tento bateriový autobus vyrobený v České republice představilo IVECO BUS v květnu 2023 a předpokládáme, že také tento vůz uvidíme na CZECHBUSu na stánku KAR group + IVECO BUS.

Pro belgický Multiobus byla středa 18. října dnem velké ztráty. Nové depo s 700 solárními panely na střeše a s 24 autobusy uvnitř lehlo popelem. "Výsledek let tvrdé práce se za pár hodin doslova rozplynul v kouři. Přes velké zklamání se však všichni zaměstnanci snaží, aby byl chod firmy 100% funkční a byla opět tam, kde byla 17. října 2023," uvádí dopravce. Kromě přestavěného depa a dieselových autobusů byla zničena prakticky celá flotila elektrických autobusů. Vyšetřování příčiny požáru stále probíhá a nemůže začít s úklidem a rekonstrukcí. Jak vyplývá z různých zdrojů, původní prvotní názor experta, že požár vznikl "náhodně", je rozporován a nyní se dohaduje pojišťovna s "možnými viníky" Heliox, Ebusco, elektromontér nebo dalšími.

TOP říjen 2023:

  1. Veřejnou linkovou dopravu v Karlovarském kraji od 1. 1. 2024 přebírá Dopravní podnik
  2. Škoda Group a SOR Libchavy na Busworld 2023
  3. Nový styl autobusů IVECO BUS a vodíkový E-WAY
  4. Belgický Multiobus přišel o téměř všechny elektrické autobusy
  5. MAN, Iveco Bus a Setra vítězi Sustainable Bus Awards 2024
  6. Novým majitelem skupiny Arriva se stala společnost I Squared
  7. MAN na veletrhu Busworld se dvěma autobusy v premiéře
  8. Trolejbusy SOR TNS 12 pro Jihlavu a Zlín-Otrokovice
  9. V Ostravě jsou všechny trolejbusy Škoda 36 Tr
  10. Oslavy s historickými trolejbusy v Plzni
  11. DPP ukázal první midibus SOR ICN 9,5
  12. SOR Libchavy vyrobí až 100 elektrobusů pro Prahu
  13. Značka ISUZU v Pardubicích natrvalo
  14. Den otevřených dveří v DP města Hradce Králové: fotogalerie
  15. NEOPLAN Tourliner: již 20 let stálice na evropských silnicích
  16. Mercedes-Benz a Setra získaly na Busworld šest cen
  17. Aktuálně k veletrhu CZECHBUS
  18. Do Košic dorazily nové autobusy SOR
  19. Premiéra 24metrového trolejbusu Škoda-Solaris pro Prahu v Plzni
  20. V Evropě chybí více než 100 tisíc řidičů autobusů

 

Redakce Busportálu

 


TOP BUSportálu říjen 2023
Dvoudvéřové autobusy mají kapacitu pro 70 cestujících. Foto SOR Libchavy
TOP BUSportálu říjen 2023