MAN, Iveco Bus a Setra vítězi Sustainable Bus Awards 2024
Sustainable Bus Awards pro rok 2024

V kategorii „Urban“ získal nejvýznamnější ocenění MAN Lion’s City 10 E. V kategorii "Intercity" je šampionem Crossway LE Elec od IVECO BUS. Jako "Coach" byla nejvýše vyhodnocenaa SETRA ToClass S 515 HDH.

V kategorii „Urban“ získal nejvýznamnější ocenění MAN Lion’s City 10 E. V kategorii "Intercity" je šampionem Crossway LE Elec od IVECO BUS. Jako "Coach" byla nejvýše vyhodnocenaa SETRA ToClass S 515 HDH.

Ceny Sustainable Bus Awards 2024 byly předány 6. října 2023 na „Gala Night“ na Busworld Europe 2023.

MAN Lion’s City 10 E se Sustainable Bus roku 2024 stal díky technologickému úsilí výrobce a jeho rostoucímu podílu na trhu v segmentu autobusů s nulovými emisemi.

IVECO BUS Crossway LE Elec, představený v květnu 2023 a právě uvedený s novým designem a technologickými prvky ADAS, směřuje k budoucnost bezemisního hnacího ústrojí v meziměstské dopravě. Porota vybrala nový meziměstský autobus, který se vyrábí v závodě IVECO BUS ve Vysokém Mýtě, jako Sustainable Bus roku 2024 v kategori meziměstských autobusů.

V kategorii Autokar je nejlepší volbou pro bezpečné a luxusní cestování na dlouhé vzdálenosti SETRA TopClass S 515 HDH.

Tato oceněná vozidla představují špičku řešení udržitelné dopravy a ztělesňují závazek k zelenější a udržitelnější budoucnosti pro celé odvětví, uvádí porota složená z 8 odborných evropských novinářů v sektoru Bus&Coach. Nejlepší vozidla se vybírají z maximálně 5 vozidel v každé kategorii. Letos byla nominována tato vozidla. Hodnocení bere v úvahu, jak nové technologie dělají vozidla bezpečnější, efektivnější, pohodlnější, vysoce propojená a méně znečišťující. Pečlivý proces výběru a hlasování zajišťuje, že uznání obdrží pouze ta nejinovativnější a nejslibnější vozidla, což podtrhuje odhodlání tohoto odvětví k pokroku a udržitelnosti.

Motivace pro SBY 2024:

Sustainable Bus Award Urban: MAN Lion’s City 10 E

MAN Lion’s City 10 E si zajistil vítězství v kategorii Urban v soutěži Sustainable Bus Award z několika klíčových důvodů: Účinně uspokojuje kritický segment trhu tím, že nabízí velmi dobrou kapacitu cestujících až 80 osob. Jeho lehká konstrukce a kompaktní velikost 10,6 metru a malý poloměr otáčení 17 200 mm umožňují dobrou manévrovatelnost v městském provozu. Výrobce představil tento "krátký" autobus před rokem.

"Kromě toho Lion's City 10 E sdílí silný centrální elektromotor se svým sourozencem Lion's City 12 E, který se může pochlubit špičkovým výkonem 240 kW. Vlastní vývoj tohoto motoru odlišuje MAN na trhu e-busů, kde mnoho konkurentů spoléhá na komponenty třetích stran. Tato interní inovace nejen přispívá k výkonu autobusu, ale také podtrhuje odhodlání společnosti MAN k průkopnické technologii elektrických autobusů, což v konečném důsledku zvyšuje její přitažlivost pro ekologicky smýšlející provozovatele městské dopravy a přispívá k jejímu vítězství v soutěži Sustainable Bus Award," zdůvodňuje poroda.

Sustainable Bus Award Intercity: IVECO BUS Crossway LE Elec

Nový Iveco Crossway LE Elec představuje významný krok vpřed v oblasti designu a technologie. Využívá výkon vlastních bateriových sad NMC od FPT Industrial a může se pochlubit celkovou kapacitou 485 kWh (69 kWh na modul) a volitelně pohodlým nabíjením pantografem. Se špičkovým výkonem dosahujícím 310 kW a trvalým výkonem 185 kW spolu se špičkovým točivým momentem 3000 Nm a trvalým točivým momentem 1150 Nm poskytuje pozoruhodný výkon.

Významným rysem je jeho špičková sada ADAS a do konce roku 2024 bude také vybaven technologií kamer místo zrcátek, čímž se zlepší bezpečnost a účinnost. Kromě toho je Crossway k posílení udržitelnosti připraven na systém HVAC (topení, ventilace, klimatizace) poháněný CO2.

Kategorie Sustainable Bus Award Coach: SETRA TopClass S 515 HDH

Vítězství Setra TopClass S 515 HDH v kategorii Autokar by mělo být připsáno průkopnickému pokroku v oblasti aktivní bezpečnosti a asistenčních technologií pro řidiče. Tento autokar z nejnovější generace Setra uvedené na trh na konci roku 2022, získal nejen jemné estetické vylepšení, ale co je důležitější, prošel podstatnou softwarovou transformací.

"Zavedení systému Active Drive Assist 2, semi-autonomního systému řízení, představuje milník v odvětví autokarů. Tento systém výrazně zvyšuje bezpečnost autonomním zajištěním setrvání ve svém jízdním pruhu a udržuje bezpečnou vzdálenost od ostatních vozidel. Tím posouvá hranice asistenčních technologií pro řidiče. Ocenění je důkazem odhodlání Setra zlepšovat udržitelnost a bezpečnost ve světě autokarů a díky tomu je Setra TopClass S 515 HDH zaslouženým vítězem ve své kategorii."

Sustainable Bus


MAN, Iveco Bus a Setra vítězi Sustainable Bus Awards 2024
Sustainable Bus Award Urban: MAN Lion’s City 10 E
MAN, Iveco Bus a Setra vítězi Sustainable Bus Awards 2024
Sustainable Bus Award Intercity: IVECO BUS Crossway LE Elec
MAN, Iveco Bus a Setra vítězi Sustainable Bus Awards 2024
Sustainable Bus Award Coach: SETRA TopClass S 515 HDH