Italský Milán dostal zelenou pro nákup 350 elektrobusů.
Nových elektrických autobusů Solaris Urbino 12 je v Miláně 140. Do ATM přijel i výroční 1000. vyrobený e-bus této značky. Foto Enzo Porcu

Milánský dopravní podnik ATM bude do čtyř let provozovat více než 500 elektrických autobusů na baterie nebo vodík.
Milánský dopravní podnik ATM bude do čtyř let provozovat více než 500 elektrických autobusů na baterie nebo vodík.
Milánská městská rada schválila podání žádosti k uvolnění 249 milionů Eur z Národního plánu pro dopravní podnik ATM na obnovu vozového parku. Půjde o nákup 350 nových autobusů na baterie nebo vodík pro městskou dopravu a také potřebné dobíjecí infrastruktury.

Díky dalším financím bude mít ATM v provozu do června 2026 celkem 510 elektrobusů. Do roku 2030 má být splněna strategie, která počítá s kompletní obnovou všech 1 200 vozidel. Zatím jezdí v Miláně na deseti linkách 160 bateriových autobusů. V posledních letech uzavřela ATM rámcovou smlouvu na 100 Solaris Urbino 12 electric a na konci roku 2021 objednala z další rámcové dohody kloubová Trollina 18.

Arianna Censi, radní pro mobilitu, uvedla: „Cílem města Milán spolu s ATM je, stát se do deseti let městem s veřejnou dopravou zcela bez emisí. Nulové emise a elektivní služby bude poskytovat flotila plně elektrických autobusů. Zelená budoucnost našeho města vyžaduje od politiků odvahu dosáhnout důležitých cílů. A obnova flotily ATM je jedním z nich."