Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 12 (s výzbrojí Škoda) pro rumunské město Ploješť následuje plzeňský vůz 26 Tr.

Tradiční shrnutí zkušebních jízd nových trolejbusů ze Škody Electric.
Tradiční shrnutí zkušebních jízd nových trolejbusů ze Škody Electric.
I v roce 2021 jsme v ulicích západočeské metropole mohli potkat celou řadu zajímavých trolejbusů, které zde testuje místní výrobce – společnost Škoda Electric. Pojďme si je podrobněji chronologicky přiblížit. Navazujeme na předchozí shrnutí z počátku loňského roku.

Sofie – Prvních pět měsíců roku 2021 se neslo zejména v testování trolejbusů Škoda 27 Tr NU pro Sofii. Do bulharské metropole zamířilo mezi březnem a červnem celkem 30 nových vozů, které pomohly ke snížení stavu zdejších nejstarších trolejbusů Ikarus 280T (jejich původně avizovaný konec nenastal - dopravce si několik starších vozů nechává jako zálohu a příležitostně je i vypravuje do provozu). Jak už bylo uvedeno i v minulém shrnutí, ve výbavě nových modro-žluto-černých 27 Tr pro Sofii nechybí trakční baterie, celovozová klimatizace či kamerový systém. Čtenářům jsme už v minulosti přinesli fotky z vykládky prvního trolejbusu.

Mediaș – Mimo Bulharska zamířila řada trolejbusů se škodováckou výzbrojí také do sousedního Rumunska. Zde Škoda Electric figurovala v roli dodavatele výzbroje, zatímco finálním dodavatelem strojů byl polský Solaris. Trolejbusy označované jako Solaris Trollino 12 (s výzbrojí Škoda) během jarních měsíců putovaly do měst Mediaș a Ploješť. Do prvního jmenovaného provozu putovaly celkem tři trolejbusy, a to v zajímavém šedém nátěru s modrým pruhem. Vozidla jsou vyvedena v už „tradiční“ pokročilé výbavě zahrnující kamerový systém, klimatizaci, Wi-Fi připojení či USB dobíjecí porty pro elektroniku pasažérů. Jedná se o „konvenční“ trolejbusy, chybí v nich tedy trakční baterie pro jízdu mimo trolejové vedení. V ulicích Plzně se nová vozidla objevují na testech od konce března, v cílové destinaci se z trojice trolejbusů mohli radovat v květnu 2021. Vozidla poslouží zejména pro posílení stávajícího malého provozu.
 
Ploješť – Souběžně s vozidly pro Mediaș započala výroba trolejbusů také pro další rumunské město, a to Ploješť. Toto město původně nová vozidla shánělo ve výběrovém řízení společně s dalším rumunským provozem – Târgu Jiu, leč úspěšně se podařilo vysoutěžit stroje jen pro Ploješť a část tendru vztahující se k Târgu Jiu musela být později opakována. Výbavou jsou trolejbusy pro Ploješť obdobné těm pro Mediaș i Târgu Jiu. Opět ve vozech nalezneme kamerový systém, klimatizaci, Wi-Fi připojení či USB dobíjecí porty pro elektroniku pasažérů (ač tentokrát v provedení přímo ve stěně vozidla, nikoliv na zádržných tyčích) a opět bychom marně hledali pomocné trakční baterie. Oproti Mediașu (a naopak shodně s Târgu Jiu) je řidičova kabina provedena jako „velká“ (s oddělením prostoru řidiče až do poloviny prvních dveří). Stroje pro Ploješť se mohou pyšnit žluto-černo-modrým provedením. Testovací jízdy v ulicích Plzně započaly na přelomu března a dubna, do Ploješti byly trolejbusy dodávány mezi dubnem a zářím 2021 (výrobce už v červnu avizoval, že dodávku elektrovýzbroje finišuje). V Ploješti nové vozy prakticky kompletně nahradily své předchůdce – starší ojeté, leč už nízkopodlažní, trolejbusy Neoplan N6121 ze švýcarského Lausanne. Z provozního hlediska se jedná o poměrně zajímavou změnu, neboť starší kloubová vozidla (se zabudovaným dieselagregátem) jsou nahrazována sólo vozy bez alternativního pohonu (zato ve větším počtu kusů). Několik starších kloubových trolejbusů je zatím místním dopravním podnikem ponecháno jako rezerva.

Saint-Étienne – Stejně jako v letech 2019 a 2020 putují další nové trolejbusy také do Francie. Dopravce během léta 2021 získal celkem šest vozů Solaris Trollino 12 s výzbrojí Škoda. Tím se počet nových trolejbusů ustálil na 23 (smlouva byla uzavřena na 22 vozů, další 2 pak bylo možné zakoupit v rámci opce, jeden vůz tak případně ještě může být zakoupen). V ulicích Plzně byly poslední nové trolejbusy testovány zejména během června a července 2021. Už 5. června 2021 se v ulicích Saint-Étienne konala rozlučková jízda se zástupcem dřívějšího typu trolejbusů Irisbus Cristalis ETB 12, jež nové Solarisy kompletně nahradily. Zdejší vozový park trolejbusů byl po dokončení dodávky rozšířen, trolejbus tak působí tak na linkách M3 a M7, přičemž na druhé jmenované nahradily autobusy. Město před nedávnem získalo dotace na převedení další stávající autobusové linky M6 na linku pro bateriové trolejbusy, nová vozidla pro Saint-Étienne se tak v Plzni ještě mohou objevit (a vůbec poprvé v kloubové verzi).

Nové trolejbusy pro Saint-Étienne byly popsány už v minulých shrnutích, připomeňme, že se jedná o černo-šedo-zelené vozy vyvedené v komfortní výbavě vč. klimatizace, bateriového pohonu, kamerového systému či inovovaného systému osvětlení. Komfortu však odpovídá i vysoká cena – za jeden nový dvanáctimetrový trolejbus dopravce zaplatil v přepočtu zhruba 19 milionů Kč.

Târgu Jiu – Třetím rumunským městem, do kterého v roce 2021 putovaly trolejbusy se škodováckou výzbrojí, se stalo Târgu Jiu. Toto město usiluje o značné posílení role trolejbusové dopravy na úkor autobusů. Jak už bylo uvedeno, první soutěž na nové trolejbusy (v kooperaci s Ploješťí) nebyla úspěšná a musela se opakovat (a též rozdělit na dva menší celky). Prvním úspěšným krokem se tak stalo uzavření objednávky na 11 klasických (nebateriových) vozů Solaris Trollino 12 (s výzbrojí Škoda), které posloužily pro kompletní obměnu stávajícího vozového parku trolejbusů. Ten byl dosud tvořen vozidly, jež zdejší provoz zahajovaly, a sice stroji Rocar E212 a E217. Z celkem 17 trolejbusů dodaných v letech 1995 a 1996 jich ještě v roce 2021 bylo jako provozních evidováno 11 (některé, ale už do provozu nezasahovaly). Târgu Jiu se tak stalo posledním městem, ve kterém tyto typické rumunské trolejbusy sloužily na pravidelných linkách. Výroba nových trolejbusů probíhala během léta 2021. V ulicích Plzně se dokončené trolejbusy objevovaly zejména během srpna a září. Zelenočerné trolejbusy mohly svým barevným provedením připomínat kloubové vozy provozované v rumunském Brašově, ale částečně i sólo stroje z litevského Kaunasu. První z nových trolejbusů do města na řece Jiu dorazil 8. září 2021, další následovaly v říjnu a listopadu. Ještě do konce roku byly nasazeny do pravidelného provozu a vystřídaly tak zmíněné stroje Rocar. Nové trolejbusy nabídnou cestujícím nízkopodlažnost, celovozovou klimatizaci, Wi-Fi připojení, USB porty pro dobíjení či kamerový systém. Vozidla jsou opatřena „velkou“ kabinou (obdobně jako např. vozy pro Ploješť či Plzeň). Kromě výzbroje z Plzně nalezneme v nových trolejbusech pro Rumunsko i další českou stopu, a to informační systém od společnosti Bustec. Jedenáctkou nových vozidel však trolejbusová éra v Târgu Jiu teprve začíná – další dodávky místní dopravce TRANSLOC S.A. očekává i v letošním a příštím roce (z dalších 24 vozů jich bude 18 vybaveno i bateriovým pohonem). Vítězem všech soutěží se stala společnost Solaris.

Budapešť – Další dva nové trolejbusy směřovaly také do maďarské metropole. Jedná se však o netypickou dodávku, neboť oba vozy Solaris Trollino 18 s výzbrojí Škoda obdržela budapešťská dopravní společnost Budapesti Közlekedési Központ zdarma, jako smluvní kompenzaci za pozdní dodání vozidel z předchozího kontraktu (21 trolejbusů - 10 sól, 11 kloubových – v letech 2018/2019). Dodejme, že tomu není poprvé – jak jsme už informovali, jeden nový kloubový trolejbus ve stejném režimu putoval do Budapešti i v roce 2020. Podle webu Magyarbusz.info měl být tento vůz dodán výměnou za penále vyplývající z vad během záruční doby u vozidel Solaris-Škoda (zakoupených v roce 2015 - tedy ještě z předchozího kontraktu) a z důvodu pozdního dodání těchto vozidel. Všechny tři „kompenzační“ trolejbusy byly dodány bez, jinak obvyklé, větší pozornosti českých médií. Výbavou a provedením se vozidla shodují s už dříve dodanými (např. bateriový pohon, celovozová klimatizace či kamerový systém). Oba trolejbusy vyrobené v roce 2021 se od předchůdců odlišují faceliftovanou karoserií New Urbino (toto upravené provedení karoserie je dnes standardem pro všechna další vozidla). Kromě designu předního čela se v rámci faceliftu mírně změnily i plenty zakrývající střešní partie. Další novinkou je čelní osvětlení využívající výhradně technologii LED. Červeno-černé trolejbusy byly v ulicích západočeské metropole testovány během září 2021, do Budapešti byly dodány v první polovině října. Vozidla expedovaná do Budapešti v roce 2021 však rozhodně nebyla poslední – jak jsme už psali, dopravce se rozhodl uplatnit nevyčerpanou opci, a v letech 2022 a 2023 tak očekává dodaní dalších 48 nových bateriových trolejbusů Solaris-Škoda (čtvrtina z vozů bude v sólo provedení, ostatní kloubové).

Plzeň – Nové trolejbusy putovaly též do Plzně, „domácího“ provozu v sídle výrobce. V roce 2021 Plzeňské městské dopravní podniky obdržely celkem šest nových vozů – čtyři stroje typového označení Škoda 26 Tr NU a dva typu Škoda 27 Tr NU. Montáž elektrovýzbroje a celková finalizace vozidel probíhala v areálu společnosti Škoda Electric během srpna až října 2021. Na zkušebních jízdách se jako první objevují sólo vozy (26 Tr), a to od druhé poloviny září. Na začátku října jsou dokončeny i kloubové 27 Tr. Všechna zelenobílá vozidla jsou dodávána ve výbavě shodné se svými předchůdci – nechybí alternativní zdroj v podobě trakčních baterií, dále též celovozová klimatizace, kamerový systém či čidla automatického sčítání cestujících. Novinkou je využití faceliftované verze karoserie New Urbino (z toho vyplývající změny byly popsané už u vozů pro Budapešť). Oproti jiným městům může být u plzeňských vozů netypické provedení „velké“ kabiny řidiče s přepážkou až do prostoru prvních dveří. U obou nových kloubových trolejbusů jsou na přání PMDP poprvé řešeny druhé dveře jako vně předsuvné (namísto obvyklého způsobu otevírání dovnitř). Tato změna má, společně s úpravou interiéru, přispět k lepší průchodnosti salonu vozidla a též k jednodušší přístupnosti plošin pro kočárky a hendikepované. Předsuvná dveřní křídla nejsou v České republice příliš rozšířena – lze se s nimi setkat u některých provozovaných autobusů, naopak u českých trolejbusů se jedná prakticky o první využití (tři trolejbusy s touto technologií jsou už provozovány v Ostravě, nicméně jedná se o ojeté vozy ze švýcarského provozu La Chaux-de-Fonds). Od dříve dodaných vozů se nové kloubové trolejbusy odlišují také zabudováním digitálních zobrazovačů kurzu. Nová vozidla jsou do provozu v Plzni zařazena během listopadu, resp. prosince 2021 (v případě 27 Tr). S ohledem na dlouhodobý cíl PMDP navyšovat podíl elektricky obsluhovaných linek na úkor autobusových dochází po zařazení šestice nových trolejbusů k odstavení jen jednoho vozu 24 Tr.

Dodávka do západočeské metropole pokračuje i v roce 2022. Na přelomu ledna a února jsou dokončeny další dva trolejbusy Škoda 27 Tr NU, které PMDP přebírají 25. února. Oba vozy si premiéru v provozu odbyly 1. března 2022. Výbavou jsou shodné se svými předchůdci (z listopadu 2021). Do konce listopadu 2022 dále PMDP očekávají dodání dalších čtyř vozů 26 Tr NU. Všechny trolejbusy dodávané v letech 2021 a 2022 jsou důsledkem uplatnění opcí z dříve uzavřených rámcových kontraktů.

Brno – Nových vozidel se v roce 2021 dočkal i největší český trolejbusový provoz. Ten v posledních letech o omlazení vozového parku usiloval, leč hned tři vypsaná výběrová řízení byla zrušena (s ohledem na stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže). Dodejme, že i s ohledem na rostoucí konkurenční prostředí, nabídka společnosti Škoda Electric ani v jednom ze zrušených výběrových řízení nezvítězila. Díky nárůstu konkurence však začala nabídková cena nových trolejbusů výrazně klesat – v dalším vypsaném výběrovém řízení (ze kterého si Škodovka už vítězství odnesla) vysoutěžená cena ve srovnání s odhadovanou klesla o než 100 milionů. Kontrakt ve finální hodnotě 478 milionů Kč zahrnoval dodání až 40 dvoučlánkových nebateriových trolejbusů (tj. 11,95 milionu Kč bez DPH za kloubový vůz). Dvacet vozidel bylo pevnou součástí smlouvy (s dodáním do ledna 2022), dalších dvacet pak předmětem opce (kterou se DPMB už v létě 2021 rozhodl uplatnit; s dodáním vozů do konce roku 2022). Do Brna putují stroje typového označení Škoda 27 Tr NU. První z trolejbusů se na zkušebních jízdách v ulicích Plzně objevil v první polovině října 2021. Do svého nového působiště byl první ze strojů dodán 9. listopadu. V následujících týdnech je testováno další devatenáct vozidel. Poslední stroje byly odzkoušeny a do Brna dodány v prosinci 2021. Nové trolejbusy disponují celovozovou klimatizací, kamerovým systémem či USB porty pro nabíjení drobné elektroniky cestujících. Vozidla nejsou vybavena alternativním zdrojem pohonu pro delší jízdu v podobě trakčních baterií. Zajímavostí nových brněnských trolejbusů je ovládání elektrodynamické brzdy ruční páčkou (obdoba páčky motorové brzdy u autobusů) či též venkovní svítilny dveřního prostoru kombinované se světelnou výstrahou zavírání dveří. Tyto prvky výbavy vychází z požadavků brněnského dopravního podniku – v minulosti se už uplatnily u dodávky vozidel Škoda 26 Tr pro DMPB. Dodejme, že zejména ruční ovládání elektrodynamické brzdy lze hodnotit jako zajímavou inovaci, kterou by mohli ocenit i objednavatelé z jiných měst.

První nové trolejbusy Škoda 27 Tr NU provoz v moravské metropoli zahájily 13. prosince 2021, další se postupně přidávají až do ledna 2022. Zařazení nových vozů umožní Dopravnímu podniku města Brna postupné odstavování dosud provozovaných typů článkových vozidel 15 Tr, 22 Tr a 25 Tr. Jako první se dopraváci rozloučili s typem 25 Tr (z této akce jsme přinesli reportáž), stroje dalších typů budou odstavovány postupně podle najetých kilometrů (provoz 22 Tr by měl být ukončen v letních měsících).

Jak už bylo uvedeno, brněnský dopravní podnik se rozhodl uplatnit i opci, v rámci které bude do konce roku 2022 dodáno dalších 20 vozů typu Škoda 27 Tr NU. Desítka strojů je očekávána do konce července, druhá desítka pak do konce prosince 2022. Tyto vozy by měly posloužit zejména k navýšení podílu velkokapacitních vozidel v trolejbusové flotile na úkor sólo vozů. Karoserie prvních nových vozů začínají být přiváženy do prostor společnosti Škoda Electric na montáž elektrovýzbroje na přelomu února a března 2022. Ani dodáním dvacítky kloubových trolejbusů však omlazování brněnské vozové flotily neskončí – během roku 2023 dopravce očekává dodání prvních deseti vozidel Škoda 32 Tr z nového kontraktu, uzavřeného v únoru 2022. Dalších třicet trolejbusů může dopravní podnik zakoupit v rámci opce.


Uplynulý rok do historie Škody Electric vejde jako ten, ve kterém započala spolupráce s tureckým výrobcem autobusů Temsa. Škoda, tradiční výrobce elektrických vozidel, tak své portfolio rozšiřuje o dieselové stroje. Prvním společným počinem je dodávka šesti dvanáctimetrových zájezdových autobusů Škoda D’COACH pro Ministerstvo obrany, o které jsme už v minulosti přinesli informace. Autobusy se v plzeňském areálu výrobce objevily během podzimu 2021. Ačkoliv bylo v červnu 2021 avizováno, že vozidla budou dodána do sedmi měsíců od podpisu smlouvy, dosud (březen 2022) nebyl vydán žádný mediální výstup informující o realizaci dodávky. Naopak bohatě byla mediálně pokrytá jiná zakázka, a to na čtrnáct elektrobusů Škoda E’CITY 36BB pro pražský dopravní podnik. Vozidla byla v Plzni testována od září 2021, na linkách v Praze slouží od ledna, resp. února 2022 (opět jsme podrobněji informovali - 1, 2, 3). Dále se v Plzni v průběhu roky objevovaly také prezentační prototypy elektrobusů z rodiny Škoda E’CITY, a to v provedení dvanáctimetrovém (Škoda 36BB, vycházející z typu Temsa Avenue Electron) a devítimetrovém (typ Temsa MD9 LE electriCITY). Druhý jmenovaný vůz byl před prezentací na veletrhu Czechbus 2021 zapůjčen na testování do Mariánských Lázní. Českou premiéru si v létě 2021 odbyl také autobus Škoda D’CITY resp. Temsa MD9 LE (dlouhý devět a půl metru), který během podzimu testoval Dopravní podnik města Brna.

Výhled produkce trolejbusů společnosti Škoda Electric na následující měsíce už částečně nastínily popsané kontrakty u jednotlivých měst. Hlavní novinkou se v letošním roce stane výroba trolejbusů Škoda v karoserii Temsa. První reprezentant tohoto směru, dvanáctimetrový prototyp vystavěný na základě modelu Temsa Avenue Electron, je nyní v plzeňském závodu dokončován. Prvním ohlášeným kontraktem na nové trolejbusy „Škoda-Temsa“ je rámcová smlouva umožňující dodání až 18 vozidel pro Dopravní podnik Ostrava (TZ). Vozidla by měla být označována jako Škoda 36 Tr, výrobce dále využívá i nové označení „Škoda T’CITY“ (pod tímto souhrnným označením jsou však prezentovány všechny nabízené trolejbusy bez ohledu na karoserii). V oblasti produkce trolejbusů lze dále předpokládat intenzivní přípravu na výrobu tříčlánkových vozidel založených na karoserii Solaris Trollino 24. Tyto stroje v roce 2023 očekávají metropole České i Slovenské republiky. V oblasti alternativních zdrojů pohonu zmiňme očekávané vyrobení a testování vodíkem poháněného autobusu Škoda H’CITY.
•    Předcházející shrnutí zkušebních jízd Škody Electric (04 – 10/2019)
•    Předcházející shrnutí zkušebních jízd Škody Electric (12/2018 – 03/2019)
•    Předcházející shrnutí zkušebních jízd Škody Electric (07 – 11/2018)
•    Předcházející shrnutí zkušebních jízd Škody Electric (03 – 06/2018)

Zdeněk Kresa (www.plzensketrolejbusy.cz)

Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Škoda 27 Tr pro Sofii
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 12 pro Mediaș
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 12 pro Ploješť
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 12 pro Saint-Étienne
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 12 pro Târgu Jiu
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Solaris Trollino 18 pro Budapešť
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Škoda 26 Tr pro Plzeň
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Škoda 27 Tr pro Plzeň
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Škoda 27 Tr pro Brno
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.
Škoda 36BB pro Prahu
Brno, Budapešť, Ploješť, Plzeň, Mediaș, Saint-Étienne, Sofie, Târgu Jiu. Testované trolejbusy v ulicích Plzně.