Volvo Buses vyhrálo cenu UITP za klima a zdraví

Cenu Mezinárodní asociace veřejné dopravy získalo Volvo na kongresu MENA Transport za elektrifikaci v Göteborgu, kde přes noc vyjelo 145 kloubových autobusů Volvo 7900 Electric.
Cenu Mezinárodní asociace veřejné dopravy získalo Volvo na kongresu MENA Transport za elektrifikaci v Göteborgu, kde přes noc vyjelo 145 kloubových autobusů Volvo 7900 Electric.
Společnost Volvo Buses získala prestižní průmyslové ocenění za úspěšnou implementaci elektromobility ve švédském Göteborgu. Ocenění UITP Climate and Health uznává pozitivní ekologické přínosy systému elektrických autobusů pro město a vyzdvihuje špičkové znalosti a zkušenosti Volvo Buses s implementací kompletních systémů elektrických autobusů.

Ceny Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP) představují nejambicióznější a nejinovativnější projekty veřejné dopravy za poslední dva roky ve městech a regionech po celém světě. Slavnostní předávání cen za rok 2021 se konalo v Dubaji 6. února 2022 v rámci kongresu a výstavě MENA Transport, který probíhá v Dubaji do 8. února.

Jsme potěšeni, že naše řešení elektromobility v Göteborgu získalo toto důležité ocenění,“ říká Ulf Magnusson, SVP Europe Volvo Buses. „Elektrifikace 35 % vozového parku městských autobusů přes noc vyžaduje rozsáhlé plánování, úzkou spolupráci a odborné znalosti. Projekt je součástí našeho trvalého závazku k tiché, čisté a udržitelné veřejné dopravě, která pomáhá vytvářet "Zero Cities" po celém světě.“

Mohamed Mezghani, generální tajemník UITP, uvedl „Ceny UITP oceňují ty nejambicióznější a nejmodernější projekty z celého světa. Volvo Buses a dodávka v Göteborgu překonaly očekávání ve všech kritériích, která jsme si stanovili. Projekt vyniká zvýšením kvality života v městských oblastech podporou veřejné dopravy a zároveň jejím postavením jako páteř městské a místní mobility. Projekt to dokázal inovativně, a je vzorem pro další kolegy v sektoru. Blahopřejeme a jsme velmi hrdí, že můžeme ocenění UITP udělit!“

Dodávka v Göteborgu zahrnovala 145 autobusů Volvo 7900 Electric Articulated a implementaci dobíjecí infrastruktury ve městě. Úzká partnerství s místním úřadem veřejné dopravy Västtrafik a autobusovým dopravcem Transdev byla nezbytná pro úspěch projektu. Přechod na elektromobilitu proběhl přes noc.

Přínosy pro životní prostředí jsou značné. Výpočty ukazují, že emise CO2 v městském provozu byly sníženy o 10 % ve srovnání s původními vozidly, která jich jezdila na obnovitelná paliva. Emise oxidů dusíku se snížily téměř na polovinu a částice se snížily téměř o 20 %.

Volvo Buses svou řadu pro elektromobilitu nedávno posílila uvedením podvozku BZL Electric. Nabízí platformu pro přechod na udržitelnou a efektivní veřejnou dopravu po celém světě.

V oblasti Göteborgu je v provozu největší flotila elektrických autobusů v severském regionu - asi 220, v roce 2022 se přidá přibližně 100 nových a do roku 2030 se očekává elektrifikace všech 700 městských autobusů Västtrafik.



Volvo Buses vyhrálo cenu UITP za klima a zdraví
Předávání ceny UITP Climate and Health. Dan Pettersson, ředitel mezinárodního oddělení (přebírá cenu), Manish Sahi a Dusan Prastalo z Volvo Buses. Foto Volvo Buses
Volvo Buses vyhrálo cenu UITP za klima a zdraví
Volvo Buses vyhrálo cenu UITP za klima a zdraví