Největší projekt Irizar e-mobility

Španělská Zaragoza a dopravní společnost Avanza se zavázaly k obnově vozového parku. Téměř sedmdesát Irizar ie tram dorazí do města za rok.
Španělská Zaragoza a dopravní společnost Avanza se zavázaly k obnově vozového parku. Téměř sedmdesát Irizar ie tram dorazí do města za rok.
Z celkem 68 autobusů Irizar pro Zaragozu bude 51 o délce 12 metrů a zbývajících 17 kloubových. Do provozu mají být uvedeny ve druhém čtvrtletí 2022 a provozovat je bude společnost Avanza. Tento průkopnický projet pro Zaragozu je také největším pro Irizar e-mobility.

Model Irizar ie tram je 100% elektrický autobus s futuristickým designem zlepší i životní prostředí. Jeden autobus bude během následujících 3 týdnů testován na různých městských linkách.

Vedení města v Zaragoze nedávno rozhodlo, že všechny nové městské autobusy budou elektrické, plní tím svůj závazek stát se klimaticky neutrálním městem. V současné době má čtyři e-busy (BYD a Irizar) plus 111 hybridních, ostatních až 352 je dieselových.

Výměna každého dieselového autobusu za elektrický ušetří po celou dobu jeho životnosti podle výpočtů 1 700 tun emisí CO2. Pokud bude celá flotila nahrazena elektrickými vozidly, půjde o více než 621 000 tun emisí CO2.

Irizar ie tram vzhledově připomíná tramvaj a kombinuje velkou kapacitu, snadný přístup a vnitřní konfiguraci tramvaje s flexibilitou městského autobusu. Tento model je vyvíjen ve verzích od 12 do 18 metrů v kloubové verzi a s maximální kapacitou 145 osob. Jeho lithium-iontové baterie jsou vyvíjeny a vyráběny Iri
zar.