IVECO BUS slaví 150 000 autobusů vyrobených ve Vysokém Mýtě

Výrobní závod IVECO BUS ve Vysokém Mýtě oslavuje v březnu 2022 150 000. autobus, který sjel z výrobních linek. 127 let poté, co bylo v tomto závodě vyrobeno první vozidlo.
Výrobní závod IVECO BUS ve Vysokém Mýtě oslavuje v březnu 2022 150 000. autobus, který sjel z výrobních linek. 127 let poté, co bylo v tomto závodě vyrobeno první vozidlo.
Závod ve Vysokém Mýtě se v průběhu let neustále vyvíjel a nyní se s výrobou řady CROSSWAY zařadil mezi etalony především v segmentu meziměstských autobusů, když za posledních 15 let dosáhl více než 50 000 vyrobených kusů.

Domovina historických společností Sodomka a Karosa, závod ve Vysokém Mýtě, je významným pojmem v průmyslovém odvětví: nachází se 150 km východně od Prahy a má dlouholetou tradici výroby autobusů a autokarů od svého založení v roce 1895.

Mnohé modely, které se zrodily ve vysokomýtském závodě, se staly světově proslulými: Škoda 706 RTO (14 969 kusů do roku 1971), následovala Karosa Š 11 (26 769 kusů), Karosa 700 (37 166 kusů do roku 1999) a Karosa 900 (13 071 kusů) a také nejúspěšnější meziměstský CROSSWAY, který byl představen v roce 2006. Počet vyrobených Crosswayů přesáhl vloni hranici 50 000, výroční vůz se zařadil do flotily ÖBB Postbus v rakouském Linci. V roce 2019 převzala 40 000. Crossway společnost Arriva a jezdí v rámci PID. Kam odjel 150 000. vůz výrobce neuvedl.

Výrobní závod IVECO BUS ve Vysokém Mýtě je s více než 3 800 zaměstnanci významným zaměstnavatelem v České republice a největším evropským výrobcem autobusů, s produkcí 4 000 vozidel ročně od roku 2017. V roce 2020 oslavil 125. výročí svého založení a podle svých slov je připraven učinit nový krok směrem k udržitelné mobilitě, bude pokračovat v investicích a vývoji nízkoemisních a bezemisních "mild-hybridních" a elektrických autobusů a pokračuje tak v tradici úspěšného příběhu podnikání v oblasti přepravy osob.

Jsme obzvláště hrdí na to, že můžeme oslavit 150 000. autobus vyrobený ve Vysokém Mýtě. Je to důležitý milník v historii našeho výrobního závodu i v odvětví autobusů a autokarů“, řekl Domenico Nucera, prezident divize Bus Business Unit, Iveco Group. Díky naší neustálé ambiciózní dlouhodobé investiční strategii budeme i nadále rozšiřovat naše produktové portfolio o nové nízkoemisní a plně elektrické verze vyráběné v tomto závodě."

IVECO BUS
IVECO BUS IVECO BUS je značka společnosti Iveco Group N.V., světového lídra v oblasti užitkových a speciálních vozidel, pohonných
jednotek a finančních služeb, kótovaného na burze Borsa Italiana v Miláně.

IVECO BUS, významný hráč v oblasti veřejné dopravy a jeden z předních výrobců autobusů a autokarů v Evropě, navrhuje, vyrábí a
prodává širokou škálu vozidel, která splňují všechny potřeby veřejných i soukromých provozovatelů:

- školní, meziměstské a turistické autobusy;
- standardní a kloubové městské autobusy, včetně vyhrazených verzí pro BRT; městské midibusy
- minibusy pro všechny druhy osobní dopravy.

Společnost IVECO BUS těží z rozsáhlých odborných znalostí v oblasti vozidel na alternativní energie a je nyní schopna nabídnout kompletní řadu vozidel na stlačený zemní plyn - plně kompatibilní s biometanem - a v oblasti elektromobility, která vyhoví všem druhům dopravních potřeb. IVECO BUS se tak staví do pozice referenčního partnera, který dokáže čelit četným výzvám udržitelné mobility.

IVECO BUS zaměstnává více než 6 000 lidí ve čtyřech výrobních jednotkách, a to ve francouzském Annonay, českém Vysokém Mýtě,
italské Brescii a francouzském Rorthais, kde se nachází zdrojové centrum pro elektromobilitu.

Rozsáhlá servisní síť IVECO BUS a IVECO zaručuje pomoc po celém světě všude tam, kde pracuje vozidlo Iveco Bus.