Elektrické double-deckery zlepšují životní prostředí v Manchesteru
Elektrické double-deckery BYD ADL Enviro400EV společnosti Stagecoach v Manchesteru. Foto ADL BYD

Třicet dva dvoupodlažních e-busů BYD ADL Enviro400EV provozovatele Stagecoach ujelo 600 tisíc mil a během lockdownu regionu z důvodu pandemie výrazně zlepšilo kvalitu ovzduší.
Třicet dva dvoupodlažních e-busů BYD ADL Enviro400EV provozovatele Stagecoach ujelo 600 tisíc mil a během lockdownu regionu z důvodu pandemie výrazně zlepšilo kvalitu ovzduší.
Alexander Dennis Limited (dceřiná společnost globálního výrobce autobusů NFI Group Inc.) a BYD Europe 7. prosince informovaly, že 32 elektrických double-deckerů dodaných v rámci jejich partnerství provozovateli autobusů Stagecoach ujelo 600 000 mil (965 604 kilometrů) s nulovými emisemi a přispělo ke zlepšení kvality ovzduší v Manchesteru a okolí během uzavření regionu z důvodu pandemie.

ADL a BYD dodaly 32 elektrických autobusů BYD ADL Enviro400EV společnosti Stagecoach Manchester na začátku letošního roku, Stagecoach investovala do projektu 16,5 milionu GBP s podporou vládního Projektu nízkoemisních autobusů. Jedná se o největší britskou flotilu dvoupodlažních autobusů s nulovými emisemi mimo hlavní město.

Autobusy vstoupily do provozu na dvou vytížených linkách spojujících centrum Manchesteru, letiště v Manchesteru, pět nemocnic a dvě univerzity těsně předtím, než pandemie koronaviru vedla k prvnímu lockdownu v celé zemi.

Stagecoach pokračovala po celou dobu lockdownu v provozu a pokud to šlo, nasazovala je i na další linky, aby co nejvíce využila jejich nulových emisí a zlepšila kvalitu ovzduší v Manchestreru.  Autobusy jsou nabíjeny jen v depu, ale dojezd to umožňoval.

Výkonná ředitelka britské společnosti Stagecoach, Carla Stockton-Jones, uvádí: „Znečištění ovzduší je dnes největším zdravotním rizikem pro životní prostředí. Jako provozovatel největší britské flotily autobusů a autokarů si uvědomujeme, že máme povinnost hrát svoji roli v zlepšování čistšího ovzduší. Proto jsme v uplynulém desetiletí investovali 1 miliardu GBP do 7 000 nových ekologičtějších vozidel a technologií, přičemž nové autobusy v Manchesteru představují jednu z největších jednorázových investic do elektrických autobusů v Evropě.“