105 elektrických autobusů Solaris do Milána
Nabíječky ABB Terra 124 v depu ATM v San Donato pro elektrické autobusy Solaris. Jde o první ze čtyř elektrifikovaných dep. Foto ABB

Po IVECO BUS oznámil objednávku na dodání elektrických autobusů také Solaris Bus & Coach. Italská metropole přivítá 105 elektrických Urbino 18. Provozovatel veřejné dopravy ATM Milano se stane jedním z největších provozovatelů bezemisních autobusů značky Solaris.

Po IVECO BUS oznámil objednávku na dodání elektrických autobusů také Solaris Bus & Coach. Italská metropole přivítá 105 elektrických Urbino 18. Provozovatel veřejné dopravy ATM Milano se stane jedním z největších provozovatelů bezemisních autobusů značky Solaris.

Až 105 kloubových elektrobusů Solaris Urbino 18 si objednal italský dopravce Azienda Trasporti Milanesi (ATM Milano). Partnerství mezi Solaris a ATM v Miláně trvá od roku 2014. Od té doby si dopravce u výrobce objednal téměř 500 vozidel. Od roku 2018 dodává Solaris Milánu výhradně vozy s nulovými emisemi, součástí flotily ATM je výroční 1000. vyrobený e-bus Solaris.

E-busy Solaris mají stálé místo v řadě evropských měst a velkoměst a plní své poslání zvýšit mobilitu s nulovými emisemi. Milán s výraznými investicemi do udržitelné dopravy je působivým příkladem. Jsme velmi rádi, že jsme jeho partnerem," řekl Javier Iriarte, generální ředitel Solaris Bus & Coach.

Objednávka ATM Milano se týká elektrického modelu Urbino 18. Tento kloubový e-bus Solaris bude vybaven bateriemi Solaris High Energy s celkovou kapacitou 700 kWh. Podobně jako u předchozích e-busů dodaných do Milána budou nové autobusy nabíjeny prostřednictvím pantografů i plug-in technologie. Městská infrastruktura byla optimalizována tak, aby umožňovala pravidelné dobíjení pomocí nabíječek umístěných podél trasy, což zajišťuje prakticky neomezený celodenní dojezd.

Dopravní podnik města Milán (ATM) má v plánu vyměnit do roku 2030 všech 1 200 naftových autobusů za plně elektrická vozidla. ATM zajišťuje provoz přibližně 160 autobusových linek pokrývajících síť asi 1 600 km. Odhaduje, že výměnou sníží spotřebu nafty o 30 milionů litrů ročně a emise CO2 o 75 000 tun ročně. Veškerá energie generovaná k napájení jejích elektrických systémů má pocházet z certifikovaných obnovitelných zdrojů s nulovými emisemi. Plán výměny dieselových autobusů za elektrické a instalace související dobíjecí infrastruktury v celkové hodnotě cca 1,5 miliardy eur je součástí závazku, který město Milán přijalo po Pařížském klimatickém summitu.

Značka Solaris pokračuje v upevňování své pozice na italském trhu, zejména v segmentu bateriových elektrických a vodíkových autobusů. Jen v letošním roce podepsal výrobce smlouvy na dodávku 98 e-busů Urbino do Cagliari a 90 vodíkových autobusů do Benátek. Navíc vyrobí 130 autobusů na vodíkový pohon pro Boloňu, jde o dosud největší zakázku na vodíkové autobusy v Evropě. Dodávka 105 kloubových e-busů Solaris bude zahájena v první polovině roku 2025.