Ze dvou na dvě stě, Berlín kupuje od ADL double-deckery
Do začátku roku 2023 by v Berlíně mělo jezdit nových 200 ikonických žlutých double-deckerů. Město vybralo značku ADL a Enviro. Foto ADL

Po vyzkoušení dvou dvoupodlažních autobusů Enviro 500 od britského výrobce Alexander Dennis objednal BVG dalších 198.
Po vyzkoušení dvou dvoupodlažních autobusů Enviro 500 od britského výrobce Alexander Dennis objednal BVG dalších 198.
Provozovatel veřejné dopravy v německém hlavním městě - BVG - testoval dva double-deckery Enviro 500 čtyři měsíce. A je rozhodnuto - od britského výrobce Alexandrer Dennis objednal dalších 198 stejných vozů. Autobusy budou vyráběny ve Velké Británii, finální montáž proběhne v závodě ve Scarbourough v Yorkshire. V ulicích města se začnou objevovat od konce roku. Dodávka by měla být ukončena do začátku roku 2023.

ADL dodala (BVG) Berliner Verkehrsbertriebe dva dvoupatrové autobusy v říjnu 2020 jako součást víceleté rámcové dohody na 200 autobusů podepsané v roce 2018, kterou se však BVG rozhodlo plně využít po otestování prvních dvou. Ve smlouvě zůstává možnost pro nákup dalších vozů. Kromě cestujících na lince 100 byly do testu zapojeny také různé zájmové skupiny a řidiči a zaměstnanci BVG.

Dr. Rolf Erfurt, člen představenstva pro provoz ve společnosti BVG: „Za volantem byli samozřejmě naši největší odborníci na každodenní provoz. Za posledních několik měsíců mohlo autobusy otestovat celkem 40 kolegů. Ve městě urazili přes 7 000 kilometrů, a to i na obtížných trasách a všech druzích povrchů silnic. Řidiči ocenili hlavně chování autobusů při řízení a brzdění. Nováčci byli také dobře přijati na workshopech.“

Fáze testování sloužila také ke shromažďování návrhů na zlepšení, které budou v sériové výrobě zohledněny. Kromě změn na pracovišti řidiče dojde také k viditelným vylepšením pro cestující.

Nové dvoupodlažní autobusy nahradí mimo jiné vozy od MAN. Před velkou investicí do dvoupodlažních vozidel BVG testovala také autobusy Scania a VDL.

Autobusy ADL do Berlína jsou dlouhé 13,8 metrů a vysoké 4,06 metrů. Mají troje dveře a dvoje schody, aby bylo možné rychle nastupovat a vystupovat. Kapacita je 112 cestujících, z toho 80 sedících.

Nové vozy budou vypravovány z nově otevřené základny ADL v Berlíně se servisem a skladem dílů, do které plánuje výrobce dál investovat na podporu své evropské expanze.

ADL v posledních dnech získal několik velkých objednávek, hlavní část směřuje k partnerství s čínským BYD (Build Your Dreams). Před Velikonocemi objednal britský autobusový gigant First Bus pro dopravu ve skotském Glasgow 126 elektrických autobusů BYD/ADL. Další objednávka zní na 46 elektrických autobusů od dalšího z hlavních britských operátorů, společnosti Stagecoach.


Ze dvou na dvě stě, Berlín kupuje od ADL double-deckery
Dva autobusy ADL se testovaly na berlínské lince 100. Foto ADL
Ze dvou na dvě stě, Berlín kupuje od ADL double-deckery
V sériové výrobě budou zohledněny návrhy na zlepšení. Například budou zvětšeny informační panely o zobrazování dalších tří zastávek. Foto ADL