Velká objednávka e-busů do Göteborgu a Stockholmu
Keolis Sweden si u Svenska Neoplan objednala 75 elektrických autobusů MAN s možností dalších 75 pro provoz v Göteborgu a Stockholmu. Foto Svenska Neoplan

Keolis Sweden objednal 75 autobusů MAN Lion's City18C s opcí na stejný počet do roku 2023.
Keolis Sweden objednal 75 autobusů MAN Lion's City18C s opcí na stejný počet do roku 2023.
Kloubové elektrické autobusy MAN jsou vybaveny 8 bateriovými packy o celkovém výkonu 640 kWh, dvěma elektromotory a pohonem všech čtyř kol. Pohon všech čtyř kol nejen zvyšuje ovladatelnost v zimě a zajišťuje plynulé zrychlení při plném zatížení, ale také zajišťuje zvýšenou rekuperaci, která poskytuje více energie a delší dojezd. Vozidla svým vybavením poskytnou příjemnou jízdu veřejnou dopravou pro 120 cestujících.

Dodávka je plánována od 2. do 4. čtvrtletí 2022. 60 vozidel je určeno do Göteborgu a zbytek do Stockholmu. Keolis má možnost objednat dalších 75 stejných autobusů pro dodání v letech 2022 a 2023.

Vozidla dodá společnost Svenska Neoplan, která je oficiálním dovozcem vozidel MAN Truck & Bus ve Švédsku. "Jsme velmi hrdí na to, že můžeme rozvíjet naše partnerství s Keolis a můžeme dodávat kompletní dynamická řešení, která spolu se smlouvami o službách optimalizují provoz a účinnost po celou dobu životnosti vozidla", říká Jonas Helsner, Key Account Manager ve společnosti Svenska Neoplan.

"Vážíme si technických inovací, které MAN integroval do autobusu, a díky dlouholetým zkušenostem se spoluprací se švédským Neoplanem jsme si při výběru dodavatele vozidla velmi jisti," uvádí Karl Orton z Keolis zodpovědný za flotilu.

Pro Svenska Neoplan je to další velký úspěch na švédském trhu. V létě v Malmö uvedla Nobina do provozu 22 sólo MAN Lion's City E. Dalších 12 kloubových autobusů s bateriovým pohonem od MAN má přijet do města Uppsala v květnu 2022. Kromě prvních dvanácti zahrnuje rámcová smlouva i opci na dalších 65 vozů do roku 2023.  

V Göteborgu je v provozu už více než 145 e-busů od Volvo (výrobce má v Göteborgu svou centrálu). Ve městě bylo v létě otevřeno nové depo Tomtebodade.

Svenska Neoplan


Velká objednávka e-busů do Göteborgu a Stockholmu
Keolis Sweden může stejné množství elektrobusů MAN objednat do roku 2023. Foto Svenska Neoplan