Nový lídr ACEA a nejnovější data o vozovém parku

Pro letošní rok jmenovala ACEA předsedkyní výboru divize autobusů a autokarů paní Annu Carmo e Silva ze společnosti Scania.
Pro letošní rok jmenovala ACEA předsedkyní výboru divize autobusů a autokarů paní Annu Carmo e Silva ze společnosti Scania.
Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA) jmenovala Annu Carmo e Silva – senior viceprezidentku a ředitelku divize autobusů a autokarů ve společnosti Scania – předsedkyní své divize autobusů a autokarů.

Autobusy a autokary mají nejnižší uhlíkovou stopu na cestujícího ze všech forem motorizované silniční dopravy,“ řekla Carmo e Silva. "Jsme plně odhodláni dále zlepšovat tento rekord a zvyšovat naši nabídku vozidel s nulovými emisemi."

Nicméně hrozí, že nedostatečná infrastruktura nabíjení a doplňování paliva bude pro širší zavádění nových autobusových technologií na trh EU překážkou. Toto musí urychleně řešit nařízení o infrastruktuře alternativních paliv (AFIR), o kterém se v současnosti diskutuje v Evropském parlamentu a členských státech, a stanovit ambicióznější cíle."

Autobusy jsou nejrozšířenější formou veřejné dopravy v Evropské unii, obsluhují města i příměstské a venkovské oblasti. Podle nových údajů v posledním vydání zprávy ACEA „Vehicles in Use“ je v celém regionu v provozu 684 285 autobusů, přičemž téměř polovina z nich jezdí v Polsku (124 526), ​​Itálii (99 883) a Francii (93 506).

Dieselové autobusy stále tvoří 93,5 % vozového parku EU, 0,9 % je elektrických bateriových. Významné podíly elektrobusů na silnicích však již lze nalézt v zemích jako je Nizozemsko (12,4 %) a Lucembursko (6,6 %). Vzhledem k tomu, že autobusy na silnicích EU jsou v průměru staré 12,8 let, obnova zejména vozového parku městských autobusů za vozidla s nulovými emisemi by měla být prioritou politiků a lidí s rozhodovací pravomocí.

ACEA sdružuje pět hlavních evropských výrobců autobusů a autokarů: Daimler Truck, Iveco Group, MAN, Scania a Volvo Group. Paní Carmo e Silva nahradí ve funkci Rudiho Kuchtu, ředitele obchodní divize autobusů ve společnosti MAN Truck & Bus.