Nová generace VDL Citea v Bordeaux
Elektrobusy budou nasazeny na expresní lince mezi nádražím Saint-Jean v Bordeaux a Saint-Aubin-de-Médoc do konce roku 2024. © Bordeaux Metropolole

Francouzské přístavní město na jihozápadě země zavádí svou první elektrickou autobusovou linku. Vyjede 36 e-busů VDL Bus & Coach.
Francouzské přístavní město na jihozápadě země zavádí svou první elektrickou autobusovou linku. Vyjede 36 e-busů VDL Bus & Coach.
Město Bordeaux ve Francii vybralo k elektrifikaci své první autobusové linky systém od společnost VDL Bus & Coach. Pro Express (BRT linku) jezdící mezi nádražím Saint-Jean v Bordeaux a městem Saint-Aubin de Médoc. Mezi všemi nabízenými elektrickými řešeními byla vybrána jako nejúčinnější pro tuto asi 15 km trasu technologie rychlého nabíjení na terminálech doplněná pomalým nabíjením v depu.

Předchozí generace elektrických autobusů Citea má najeto již více než 120 milionů km. Nová generace Citea LF-181, kterou zvolila Metropole Bordeaux, se vyznačuje inovativním designem s tzv. extra plochými“ bateriemi částečně umístěnými v podlaze. Vysokokapacitní baterie se nabíjí pomocí pantografů na vozidlech a v depech a nabízejí minimální dojezd 180 km.

Zakázka pro VDL znamená dodávku 36 kloubových elektrických vozidel pro linku Express Bus a také veškeré dobíjecí zařízení na terminálech a v depu, která také nainstaluje. Zpracuje projekt  a bude mít v režii všechny práce. Odhadovaná hodnota zakázky je 40,3 milionů Eur.

Autobusy budou dodány v roce 2023 a do provozu by měla být nová linka spuštěna v roce 2024. Příslušnou Strategii mobility pro Express schválilo město letos.