Loni vyřazená Karosa B 931E z provozu v Brně bude sloužit pro dobročinné účely
Dopravní podnik města Brna daroval Spolku křesťanské pomoci Bučovice autobus značky Karosa B 931E, který cestující po městě vozil od roku 2001, v roce 2013 prošel generální opravou. Foto DPMB

Brněnský dopravní podnik daroval plně funkční autobus pro převoz lidí bez domova do kontaktního centra v Brně-Židenicích.
Brněnský dopravní podnik daroval plně funkční autobus pro převoz lidí bez domova do kontaktního centra v Brně-Židenicích.
Dopravní podnik města Brna daroval starší autobus Spolku křesťanské pomoci Bučovice, který v Brně provozuje kontaktní centrum pro lidi bez domova. V areálu židenických kasáren jej zřídilo město Brno v dubnu loňského roku. Spolek autobus využije ke svozu lidí bez domova z různých částí města do centra, kde dostanou stravu, oblečení a mají možnost provést základní hygienu.

Kontaktní centrum je pro některé lidi bez domova pro každodenní návštěvy příliš vzdálené. Tato služba, kterou jim můžeme díky Dopravnímu podniku města Brna poskytnout, jim cesty usnadní. Spolek křesťanské pomoci Bučovice do centra zájemce sváží z vytipovaných lokalit zatím jednou týdně a pak je dopravuje zpět,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Spolek křesťanské pomoci Bučovice měl k tomuto účelu dva autobusy, jeden z nich však dosloužil. Město Brno proto spolku místo něj zprostředkovalo autobus od brněnského dopravního podniku. „Jde o ideální způsob, jak dát starším věcem nový smysl. Autobus je plně funkční, ale už nesplňoval naše nároky z hlediska nízkopodlažnosti vozů MHD v Brně. Po pečlivé kontrole a servisu našimi zaměstnanci však ještě může dobře posloužit například právě k těmto účelům,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

O převoz do kontaktního centra je velký zájem, který často není provozovatel naráz schopen uspokojit. „O převoz by stálo i 200 lidí, musíme vždy zohledňovat kapacitu centra, která je 50 osob,“ sdělil pastor Matěj Nový ze Spolku křesťanské pomoci Bučovice, který za chod centra zodpovídá. Službu si chválí i Městská policie Brno, podle které je v této oblasti díky převozům menší pohyb osob.

Dopravní podnik města Brna daroval Spolku křesťanské pomoci Bučovice autobus značky Karosa B 931E, který cestující po městě vozil od roku 2001, v roce 2013 prošel generální opravou. Z provozu byl vyřazen na podzim loňského roku poté, co podnik pořídil nové klimatizované a nízkopodlažní autobusy značky SOR.

Autobus pracovníci DPMB předali novému provozovateli ve středu 13. ledna 2020, první zájemce o převoz do kontaktního centra by mohl svézt v nejbližších dnech.

Projekt kontaktních center je podle vedení města Brna úspěšný, kromě příležitostných zájemců o stravu, oblečení nebo osobní hygienu je zde až šedesátka lidí ubytována na stálo, s cílem vrátit se s pomocí spolku do normálního života.



Loni vyřazená Karosa B 931E z provozu v Brně bude sloužit pro dobročinné účely
Karosa B 931E vozila cestující po Brně od roku 2001, v roce 2013 prošla generální opravou. Z provozu byla vyřazena na podzim loňského roku poté, co dopravní podnik pořídil nové klimatizované a nízkopodlažní autobusy značky SOR. Foto DPMB