Jeden rok, dva eCitaro, 200 tisíc kilometrů
Rok provozu, dva eCitaro, 200 000 ujetých elektrických kilometrů, 100 tun ušetřených emisí CO2. Foto Daimler

Dva bezemisní autobusy společnosti Egenberger v Bavorsku ušetřily za rok provozu na regionální lince 100 tun emisí CO2.
Dva bezemisní autobusy společnosti Egenberger v Bavorsku ušetřily za rok provozu na regionální lince 100 tun emisí CO2.
Dva plně elektrické městské Mercedes-Benz eCitaro najely za rok u společnosti Egenberger z Thierhaupten poblíž bavorského Augsburgu celkem 200 000 kilometrů. Obsluhují linku 506e v síti veřejné dopravy Augsburger Verkehrs und Tarifverbund (AVV) a ušetřily více než 100 tun emisí CO2.

Mirko Sgodda, ředitel prodeje, marketingu a zákaznických služeb v Daimler Buses: „Společně s naším dlouholetým zákazníkem a partnerem Egenberger máme radost z velmi dobrého výkonu eCitaro. Zejména proto, že je v provozu na 20 km dlouhé regionální autobusové lince. Představuje to další důležitý krok v přechodu veřejné dopravy na eMobilitu." Paul Kienberger, výkonný ředitel a majitel autobusové společnosti Egenberger, uvedl „Naší zásadou je poskytovat spolehlivou autobusovou dopravu. Na eCitaro se můžeme spolehnout. Stále zkoumáme nové možnosti sladění našeho provozu s otázkami životního prostředí a ochrany zdrojů. Extrémně moderní pohonný systém eCitaro a jeho efektivní systém řízení klimatizace s tepelným čerpadlem jsou významným krokem správným směrem.“

Tyto dva autobusy mají pečeť Blue Angel pro ochranu životního prostředí. Od 15. července loňského roku jsou v téměř permanentním provozu mezi Zusmarshausenem a Augsburgem. Dvacet kilometrů dlouhá trasa má 21 zastávek, včetně Augsburské fakultní nemocnice a univerzitního kampusu a školy v Zusmarshausen, což znamená vysoký počet cestujících. Baterie autobusů mají kapacitu 292 kWh a dobíjejí se jak na konečných zastávkách, tak i trase. Tento projekt, podporovaný německou spolkovou vládou a státem Bavorska, je časově omezen do roku 2026. Autobusy eCitaro se střídají s hybridem Citaro. Ten obsluhuje o něco delší linku 506, která vede téměř identickou trasou, a je tak základem pro věrohodné porovnání. Ujetou vzdálenost, spotřebu energie a úspory emisí CO2 lze srovnávat v reálném čase a sledovat na webových stránkách společnosti Egenberger a AVV.

Oba eCitaro mají na vysoké úrovni vybavení i bezpečnost. Barevné LED pásky označují vchod zvenčí a východ zevnitř. Sklopné rampy u dveří usnadňují přístup cestujícím s omezenou schopností pohybu a orientace. Dodatečné prosklení po stranách vozidla vnášejí do interiéru ještě více světla než obvykle. Cestující sedí na pohodlných meziměstských sedadlech Inter Star Eco s vysokými opěradly a koženými opěrkami hlavy. Informace jsou poskytovány prostřednictvím tří TFT monitorů. A pro ty cestující, kteří dávají přednost vlastní zábavě, jsou vybaveny četnými USB zásuvkami pro nabíjení mobilních zařízení a Wi-Fi.

Egenberger zajistil pohodlí také pro řidiče. Ti mají oddělení pracoviště od vstupního prostoru, sedadlo s regulováním teploty nebo box na chlazení nápojů. Vozidla jsou vybavena všemi aktuálně dostupnými asistenčními systémy.

Autobusová společnost Egenberger je rodinný podnik třetí generace. Je partnerem sdružení veřejné dopravy Verkehrs und Tarifverbund AVV v Augsburgu a provozuje také turistické zájezdy a půjčovnu autobusů. Flotilu s více než 70 autobusy tvoří vozidla Mercedes-Benz.