Evropský týden mobility 2021

Od 16. září proběhnou ve většině měst akce na podporu udržitelné mobility. Zapojují se i dopravní společnosti. Ve Zlíně a Otrokovicích nebo Ústí nad Labem bude na Den bez aut MHD zdarma.

Od 16. září proběhnou ve většině měst akce na podporu udržitelné mobility. Zapojují se i dopravní společnosti. Ve Zlíně a Otrokovicích nebo Ústí nad Labem bude na Den bez aut MHD zdarma.

Kampaň pořádá Evropská komise již od roku 2002 s cílem podpořit šetrné formy dopravy a přispět k příjemnějšímu a zdravějšímu prostředí ve městech. Akce, které se v rámci týdne mobility konají v mnoha městech, mají upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy a motivovat občany vyzkoušet jiné způsoby dopravy: městskou dopravu, kolo nebo chůzi.

Hlavní výzvou a sloganem kampaně je pro letošní rok „Bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou. Cestovat zdravě = cestovat udržitelně."

V Praze začne Evropský týden mobility ve čtvrtek 16. září. Po celý týden budou mít Pražané možnost dozvědět se více o aktivních a šetrných způsobech dopravy a zapojit se do aktivit a zajímavého programu. "Pojďme si tento týden vyzkoušet jiný dopravní prostředek při cestě Prahou a zažít zase trochu jinou perspektivu pohybu po městě,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

V rámci programu se Pražané mohou těšit například na Den bez aut nebo na sousedské slavnosti Zažít město jinak! v sobotu 18. září. Do pražských ulic opět vyrazí pojízdný cykloservis, který bude provádět základní servis kol zcela zdarma, a to každý den na dvou stanovištích v Praze. Pro dojíždějící vlakem bude ve čtvrtek 16. září přichystána na vybraných pražských nádražích Snídaně na peróně, kde si mohou cestující vychutnat ranní kávu a dozvědět se novinky z pražské železniční dopravy.

Vyvrcholením programu bude celodenní open-air akce „MOBILITY DAY aneb oslava zdravé dopravy“ 22. září na náměstí Republiky, kde se uskuteční několik diskuzí a rozhovorů s odborníky na téma dopravy, zdravého pohybu a prostředí ve městě. Těšit se mohou lidé na bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Na místě bude možné navštívit například workshop bezpečného dopravního chování nebo si vyzkoušet virtuální projížďku na kole po ulicích Prahy a Wroclawi.

Všechny informace k programu v Praze ZDE.

Na středu 22. září na Den bez aut připravila Dopravní společnost Zlín - Otrokovice městskou hromadnou dopravu zdarma. Ve Zlíně, Otrokovicích i Želechovicích nad Dřevnicí si nemusí cestující označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou v tento den klidně nechat doma, revizoři tento den doklady kontrolovat nebudou.

Úplně zadarmo si tak mohou MHD vyzkoušet i lidé, kteří jsou jinak zvyklí používat při jízdách ve městě osobní automobil. Také cestující, kteří jsou držiteli časové jízdenky jen pro určité tarifní pásmo, si mohou udělat bezplatný výlet do ostatních částí sítě MHD. Zadarmo se budou v trolejbusech a autobusech MHD přepravovat během Dne bez aut také jízdní kola, bude-li pro ně v konkrétním spoji volný prostor.

Předprodejní místa i jízdenkové automaty DSZO zůstanou i během Dne bez aut v provozu. Řidiči ve vozidlech však jízdenky prodávat nebudou. Na jeden den bude odstaven také systém SMS jízdenek. Informace o možnosti cestování bez jízdenky budou zveřejněny na elektronických zastávkových panelech a na LCD obrazovkách.

Jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD DSZO představuje částku bezmála 150 tisíc korun (bez DPH). Tuto ztrátu uhradí dopravní společnosti města, která jsou jejími zřizovateli a objednateli městské dopravy.

MHD zdarma bude na Den bez aut také v Ústí nad Labem. Bezplatně se svezou cestující v tarifní zóně 101 Ústí nad Labem v MHD i zelených autobusech a vlacích. Finančně ji podpořil Ústecký kraj. Zdarma pojede také cyklobus z Labské stezky přes Bukov a Klíši na Severní Terasu. Více ZDE.

MHD zdarma bude 22. září také v hlavním městě Nemecka Berlíně.