V příštích letech do Hradce Králové dodá autobusy ZLINER
Dopravní podnik města Hradce Králové má ve flotile 23 autobusů Iveco URBANWAY. V příštích letech může přijet 31 dalších, tentokrát i v hybridní verzi. Foto DPMHK

Dopravní podnik uzavřel Rámcovovou dohodu na nákup až 31 dieselových a hybridních autobusů Iveco URBANWAY do konce roku 2025.

Dopravní podnik uzavřel Rámcovovou dohodu na nákup až 31 dieselových a hybridních autobusů Iveco URBANWAY do konce roku 2025.

Zakázka Nákup autobusů pro Dopravní podnik města Hradce Králové byla zveřejněna 14. července. Ve lhůtě do 5. října 2023 podal nabídku pouze ZLINER, prodejce autobusů Iveco.

Rámcové dohoda na dodávku až 31 kusů městských nízkopodlažních autobusů pro provoz MHD v Hradci Králové, a uzavření servisní smlouvy o poskytování záručního a pozáručního servisu a dodávek náhradních dílů, která byla předmětem zadávacího řízení byla uveřejněna v Registru smluv 26. října 2023.

Rámcová dohoda je uzavřena s platností do konce roku 2025 a po tuto dobu mohou být zadávány sektorové zakázky - prováděcí smlouvy. Uzavřená dohoda tedy neznamená pro dopravní podnik povinnost objednání jakéhokoliv množství vozidel. Ty budou objednávány podle potřeb na základě výzev k podání nabídky a uzavřených Prováděcích smluv.  

Dopravní podnik může objednat až 31 kusů nízkopodlažních městských autobusů Iveco URBANWAY, z toho nejvýše 11 ks dieselových se dvěma nápravami, 4 ks hybridních se dvěma nápravami a 16 ks hybridních se třemi nápravami. Dodací lhůta bude maximálně 9 měsíců. Městské autobusy URBANWAY vyrábí závod Iveco Bus ve francouzském Annonay.

Dvounápravové autobusy uvezou minimálně 80 cestjících, z toho 26 sedících, a třínápravové minimálně 120, z toho 35 sedících.

Půjde o dieselové autobusy, v případě hybridních je spalovací motor doplněn elektromotorem, generátorem elektrické energie a uložištěm trakční elektrické energie, které uchovává energie získanou generátorem poháněným spalovacím motorem nebo rekuperací při brzdění nebo případně nabíjením z externího zdroje zásuvkou CCS-2. Hybridní technologie splňuje podmínky zákona o podpoře nízkoemisních vozidel a dopravní podnik tak na nákup těchto vozidel může získat dotaci.

ZLINER nabídl Iveco URBANWAY 12m diesel za 6,784 mil. Kč, Iveco URBANWAY 12m Hybrid za 7,420 mil. Kč a Iveco URBANWAY 18m Hybrid za 10,150 mil. Kč.

Dopravní podnik města Hradce Králové autobusy URBANWAY provozuje, první tři uvedl do provozu v červnu 2018 a v současné době má ve flotile 23 vozů. V hybridní verzi si ho vyzkoušel v testovacím provozu na jaře 2023. Za téměř měsíc najel 4 744 km při průměrné spotřebě 26,42 l/100 km. Letos 16. a 17. října testoval plně elektrický Iveco E-WAY 12m, který měl půjčený od ZLINER. Zajímavé bude porovnání s vlastními elektrickými autobusy SOR.


V příštích letech do Hradce Králové dodá autobusy ZLINER
V reálném provozu testoval dopravní podnik nízkopodlažní 12 m hybridní autobus IVECO URBANWAY Hybrid High Value zapůjčený od Iveco Czech Republic na jaře 2020. Foto DPMHK
V příštích letech do Hradce Králové dodá autobusy ZLINER
Iveco E-WAY FULL ELECTRIC si lidé mohli prohlédnout 7. října na Dni otevřených dveří DPMHK a vyzkoušet v provozu v Hradci 16. a 17. října. Dopravnímu podniku ho zapůjčil ZLINER. Foto Adam Faltus