Hradecký dopravní podnik vybere dodavatele nových autobusů do roku 2025
Flotilu čistě elektrických autobusů SOR NS 12 v Hradci Králové mohou do roku 2026 posílit hybridní. Foto DPMHK

Dopravní podnik města Hradce Králové uzavře rámcovou dohodu na dodávku až 31 kusů městských nízkopodlažních dieslových a hybridních autobusů. Objednat nemusí žádný.

Dopravní podnik města Hradce Králové uzavře rámcovou dohodu na dodávku až 31 kusů městských nízkopodlažních dieslových a hybridních autobusů. Objednat nemusí žádný.

Dopravní podnik provozuje v MHD v Hradci Králové už pět let 20 elektrických autobusů SOR a letos uvedl do provozu 10 nových dieselových autobusů od stejné značky (6 ks SOR NS 12 a 4 ks SOR NS 18). Podle zveřejného zadávacího řízení s dalšími čistě elektrickými autobusy zatím nepočítá. Naopak uvažuje o hybridní technologii, kdy je autobus vybaven spalovacím motorem a elektromotorem s generátorem elektrické energie, která se získává a ukládá rekuperací při brždění vozidla, případně z externího zdroje pomocí nabíječky. Nabídnutá vozidla musí splňovat zákon č. 360/2022 Sb., o podpoře nízkoemisních vozidel.

Rámcová dohoda bude uzavřena s platností do konce roku 2025 s jedním vybraným dodavatelem. Předmětem dohody je úprava vzájemných práv a povinností při zadávání sektorových veřejných zakázek - prováděcích smluv na dodání až 31 kusů nízkopodlažních městských autobusů, z tohoto počtu bude nejvýše 11 ks dieselových se dvěma nápravami, 4 ks hybridních se dvěma nápravami a 16 ks kloubových hybridních se třemi nápravami. Součástí je servisní smlouva o poskytování záručního a pozáručního servisu a dodávek náhradních dílů. Rámcová dohoda samotná nezakládá dopravnímu podniku povinnost nákupu, odebrat nemusí ani jeden vůz. V případě uzavření prováděcí smlouvy platí na vozy dodací lhůta 9 měsíců.

Celková cena nemá přesáhnout 245,7 mil. korun.