V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
21 autobusů Setra MultiClass 415 LE Business dopravce CAP-TOUR pro novou oblast Holicka. Foto EvoBus ČR

ARRIVA autobusy, CAR-TOUR a ZDAR budou pokračovat v zajišťování dopravní obslužnosti dalších deset let. V kraji končí ČSAD Ústí nad Orlicí. Přijíždí BusLine a Umbrella a nové autobusy.
ARRIVA autobusy, CAR-TOUR a ZDAR budou pokračovat v zajišťování dopravní obslužnosti dalších deset let. V kraji končí ČSAD Ústí nad Orlicí. Přijíždí BusLine a Umbrella a nové autobusy.
Na Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku nahradí stávající ČSAD Ústí nad Orlicí (ICOM transport) společnost BusLine Pardubicko. UMBRELLA Coach & Buses přebírá část výkonů od ARRIVA autobusy, vyjede na Přeloučsku. Převážná většina jízdní řádů podle krajského úřadu odpovídá stávajícímu stavu, jen u některých spojů dojde z oběhových důvodů ke změnám časových poloh. U některých linek došlo k jejich přečíslování. Aktuální jízdní řády jsou zveřejněny ve vyhledávači IDOS.

"Kromě tradiční změny na letní jízdní řády se cestující v našem kraji dočkají také změn v podobě nových dopravců. Od června u nás začne jezdit společnost BusLine a Umbrella Services. Mnoho stávajících dopravců však zůstává, jen s novými smlouvami. Cestující autobusovou dopravou se nemusí obávat nějakých zásadních změn," uvedl náměstek pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.

Umbrella Coach & Buses koupila pro Přeloučsko 32 nových autobusů značky Setra 415 LE. BusLine pořídil většinu z 95 nových autobusů od SOR Libchavy. Dlouhodobou smlouvu na 10 let získal také CAR-TOUR a pořídil také nové vozy. Z 25 je 21 autobusů Setra MultiClass 415 LE Business pro novou oblast Holicka. Nízkopodlažní autobusy jsou vybaveny dle požadavků kraje 45 vysokými linkovými sedadly v modrožlutém designu, podlahami s univerzální šedivou barvou, velkými úložnými koši, a prostory pro vozíčkáře a kočárky. Standardem jsou USB nabíječky a Wi-Fi.  Kokpit pro řidiče je také značky Setra se sedadlem GRAMMER. Vozidla jsou vybavena filtry pevných částic vyvinutými Daimler Buses pro ochranu před koronavirovými infekcemi až z 99 procent.

Dvounápravová vozidla Setra S 415 LE business jsou lakována čistě bílou barvou s označením logy Pardubického kraje a společnosti Car-Tour. Dvanáctimetrový meziměstský autobus pohání šestiválcový řadový motor Mercedes-Benz OM 936 Euro VI se zdvihovým objemem 7,7 l, který poskytuje maximální výkon 220 kW (299 k) při 2200 ot./min. Jeho maximální točivý moment 1200 Nm. Vozidlo je vybaveno šestistupňovou manuální převodovkou Mercedes-Benz GO 190-6.

Podle EvoBus je nejvyšší úroveň bezpečnosti vozidel zajištěna vysokopevnostní karoserií podle normy ECE-R 66.02 a celou řadou elektronický systém. Elektronický brzdový systém (EBS) s brzdovým asistentem (BAS) patří v MultiClass ke standardní výbavě stejně jako antiblokovací systém (ABS) a systém regulace prokluzu kol (ASR). Navíc jsou vozidla vybavena elektronickým stabilizačním programem (ESP®) pro snížení nebezpečí smyku.

CAR-Tour se sídlem v Opatovících nad Labem provozuje na regionálních linkách přes 30 autobusů. Kromě osobní a nákladní dopravy společnost provozuje i autorizovaný servis pod značkou OMNIplus pro autobusy Mercedes-Benz a Setra a také servis nákladních vozidel. Celkem v dopravní divizi a servisním centru pracuje více než 100 zaměstnanců. Rodinnná firma založená v roce 1990 se soustředila na dálkovou osobní dopravu, později začala provozovat linky v Pardubickém kraji a nákladní dopravu. Vozový park zahrnuje více než 70 linkových a zájezdových autobusů a 25 nákladních vozidel.


Z vyjádření Pardubického kraje 13. června 2022:

V některých případech dochází ke komplikacím, které jsou způsobeny obecným nedostatkem profesionálních řidíčů v České republice. Pardubický kraj je s dopravci v intenzivním kontaktu tak, aby minimalizoval komplikace pro samotné cestující.

Situace se mění opravdu ze dne na den. Zatímco v pátek nám jeden z dopravců avizoval, že mu chybí sedm řidičů, tak v sobotu již bylo vše jinak, avšak stejný počet řidičů chyběl jinému dopravci. Je tak patrné, že dochází k tomu, že řidiči se rozhodují na poslední chvíli, ke kterému dopravci nakonec nastoupí. Je pro nás tak velmi složité predikovat, jaká bude situace zítra či za několik dní. Do středy budeme situaci vyhodnocovat, a poté bychom se chtěli domluvit s dopravcem, že bychom na některých linkách, které jsou málo vytížené, zavedli například prázdninový režim tak, aby cestující měli jistotu, že zda daný spoj pojede či nikoliv. Zároveň pracujeme na zajištění subdodávek od jiných dopravců, abychom co nejvíce vypadnuvších spojů nahradili. Uvědomujeme si, že není snadné sledovat všechny informace, když se mění i v průběhu dne. Děláme však maximum pro to, aby dopad na cestující byl co nejmenší,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš.

Ten také připomněl, že povinností dopravců je zajistit informační kanceláře. Ty však nově nemusí být přímo na nádražích, která jsou v některých případech majetkem jiného dopravce. Povinností dopravce je tuto kancelář zařídit v blízkosti autobusového nádraží. Obecně jsou to například pokladny Českých drah či informační centra jednotlivých měst.



V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
Nízkopodlažní autobusy jsou vybaveny 45 vysokými linkovými sedadly v modrožlutém designu, podlahami s univerzální šedivou barvou, velkými úložnými koši, a prostory pro vozíčkáře a kočárky. Standardem jsou USB nabíječky a Wi-Fi. Foto EvoBus ČR
V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
Kokpit pro řidiče je značky Setra se sedadlem GRAMMER. Foto EvoBus ČR
V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
Společnost BusLine zahájila svůj provoz na Pardubicku v sobotu 11. června v Lanškrouně. Zaplněné náměstí přivítal moderátor a lanškrounský rodák Roman Šebrle, nadšeným návštěvníkům se představily jak historické autobusy ze sbírek dopravní skupiny BusLine tak moderní autobusy SOR či nízkokapacitní ISUZU. Slavnostního požehnání novým linkám se ujal populární Zbigniew Czendlik. Foto BusLine
V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
V Lanškrouně se den před zahájením pravidelného provozu v Pardubickém kraji představily také historické autobusy ze sbírek dopravní skupiny BusLine. Foto Město Lanškroun
V neděli 12. června vyjíždí v Pardubickém kraji noví dopravci
Setry 415 LE s nevýkonnějšími motory, s automatickou převodovkou, klimatizací, tempomatem a s retardérem, na velkých komfortních kolech a další výbavou, budou jezdit pod hlavičkou Umbrelly. Foto Auto-Bus.cz