Trolejbus SOR TNS 12 v Bratislavě už s cestujícími
Trolejbus SOR TNS 12 se vydal v Bratislavě i s cestujícími na linku 44.

Dopravní podnik Bratislava zařazuje do testovacího provozu s cestujícími nový trolejbus SOR TNS 12, probíhá druhá fáze homologace.

 

Dopravní podnik Bratislava zařazuje do testovacího provozu s cestujícími nový trolejbus SOR TNS 12, probíhá druhá fáze homologace.

 

Po úspěšné první fázi homologačních testů bez cestujících a ujetí předepsaného počtu kilometrů postupuje do druhé fáze již s testovacími jízdami s cestujícími. Jedná se o standardní proces před povolením nových vozidel do provozu. V ulicích Bratislavy bude jezdit nejprve na lince 44 k Hradu a na Kolibu, následně i na linkách 45 a 72. Po úspěšném schvalovacím procesu vypraví DPB do ostrého provozu všech 11 objednaných vozů.

Bateriové trolejbusy jsou schopny samostatné jízdy mimo trolejové vedení na bateriový pohon, podobně jako nové jednokloubové trolejbusy a dvoukloubové MEGAtrolejbusy. Na rozdíl od elektrických autobusů se baterie dobíjejí během jízdy nebo stání pod trolejovým vedením a nepotřebují žádnou další dobíjecí infrastrukturu. Elektrickou výzbroj do nových trolejbusů SOR nakonec dodala Škoda Electric. Kromě snižování emisí a nákladů na provoz jde v neposlední řadě také o zlepšení komfortu pro cestující, ti změnu pohonu během jízdy prakticky nepocítí.

Vozidla jsou vybavena v bratislavském standardu. Jde zejména o výkonnou klimatizaci, determální skla, ale také pokročilý informační systém, který do nových vozidel dodává už dlouhodobě společnost BUSE. K informování cestujících slouží velké obrazovky zobrazující přestupy v reálném čase, zvuková hlášení i pro nevidomé a velký barevný LED panel na předním čele vozidla, který zobrazuje mimo jiné i čas do odjezdu z první zastávky na trase.


Trolejbus SOR TNS 12 v Bratislavě už s cestujícími
První z 11 parciálních trolejbusů SOR TNS 12 dorazil do Bratislavy 31. října 2023. Foto DPB