Reklama
Reklama
person rebus  date_range 30.05.2024

Město Třebíč uzavřelo s BORS Břeclav smlouvu na zajišťování dopravní obslužnosti městskou autobusovou dopravou v Třebíči a okolních obcích Nová Ves, Přibyslavice, Kožichovice a Střítež od 1. 1. 2025 na deset let. Řidiči a cestující se mohou těšit na 25 nových autobusů, deset bude plně elektrických SOR ENS 12 a zbývající dieselové SOR NS 12.

Nové autobusy budou vybaveny výkonnou klimatizací, systémem automatického počítání cestujících a nově také odbavovacími prvky u středních a zadních dveří, které umožní nástup všemi dveřmi a urychlí tak dobu na odbavení na zastávkách. Odbavovací zařízení dodá Mikroelektronika, kromě terminálů pro odbavení cestujících také novější verzi palubního počítače pro řidiče. Infrastrukturu pro dobíjení elektrobusů zajistí slovenská společnost Ejoin. "Jako významné dodavatele jsme vybrali především lokální/místní společnosti, jejichž výrobní závody jsou v České a Slovenské republice. Mají tedy zkušenosti v našich podmínkách a jsou schopni velmi rychle a operativně reagovat na případné požadavky nebo servisní zásahy. Bez nadsázky lze říci, že ihned další den po podpisu smlouvy byly obnoveny jednání se všemi dodavateli, jejichž součinnost pro úspěšné zajištění provozu MHD potřebujeme, tak abychom přesně splnili a dodrželi všechny zadávací podmínky, které Město Třebíč požaduje ," uvedl Petr Kužma, ředitel divize osobní dopravy BORS Břeclav. Dopravce také chválí spolupráci s provozovatelem areálu, kde bude mít hlavní zázemí pro řidiče a dispečink a také servis a myčku pro autobusy. Součástí je čerpací stanice a nově přibudou nabíječky pro elektrobusy. Připojení k distribuční soustavě s požadovaným příkonem bude mít na starost společnost EGD. "V personální oblasti je naším zájmem pokračovat ve spolupráci se všemi stávajícími zaměstnanci, zejména s řidiči, kterým nabízíme nové autobusy, výborné zázemí a jistotu práce pro kvalitního dopravce, " říká Petr Kužma. BORS nabídl v zadávacím řízení v zakázce "Městská doprava v Třebíči" vyhlášeném v červnu 2023 cenu 73 264 200 Kč za 1 milion vozokm ročně. Do soutěže bylo předloženo 5 nabídek. Kromě BORS měly o městskou zakázku zájem Znojemská dopravní společnost - PSOTA , BDS-BUS (byl z hodnocení vyloučen), UMBRELLA CITY společně s UMBRELLA Coach & Buses a TRADO-MAD ze skupiny ICOM transport. TRADO-MAD téměř dvě desítky let městskou autobusovou dopravu v Třebíči zajišťuje, v hodnocení nové zakázky skončil s cenovou nabídkou na posledním místě.

Zpravodajství
Především pro přepravu dětí do škol či k evakuacím by měla v ukrajinské Kyjevské oblasti sloužit dvanáctka starších autobusů, které Středočeský kraj koupil od dopravců a na Ukrajinu posílá jako humanitární pomoc. Autobusy byly 29. května v Libereckém kraji naloženy na nákladní vlak, který je na Ukrajinu odveze.
Reklama
10. ročník Busworld v Turecku od 29. do 31. května 2024 bude přehlídkou domácích výrobců, z Turecka je přihlášeno 130 vystavovatelů.
Dopravní podnik Ostrava během mistrovství vypravoval speciální linku, posilové spoje a velkokapacitní vozidla, kromě standardních platebních možností nabídl fanouškům sedmidenní hokejovou jízdenku.
V Česku za tři desetiletí prodala přes 24 000 vozidel, z toho více než 600 autobusů. Největším zákazníkem pro dálkové autokary je Student Agency. Scania i6S Eficient jezdí u Arrivy nebo Autokarem.cz, více než 70 příměstských Citywide LE v Ústeckém kraji a double deckery v Ostravě.
V prvních čtyřech měsících 2024 vyrobily tuzemské firmy 1 507 autobusů, o 100 autobusů více než ve stejném období loňského roku. Zvýšila se i dubnová produkce.
Podle zprávy analytické společnosti IDTechEx o vývoji trhu s elektrickými autobusy se v roce 2023 prodalo globálně 60 000 elektrických autobusů. Do roku 2045 toto číslo dosáhne 190 000 ročně. Dominantní je stále Čína, zvyšuje se však i evropský trh. Vloni byl lídrem MAN.
Se svou strategií Electic Evolution získal Karsan ceny od časopisu Global Business&Finance Magazine. S elektrickými, vodíkovými a autonomními autobusy byl úspěšný byl v kategoriích Nejlepší evropská průkopnická společnost e-Mobility, Nejinovativnější evropský výrobce autobusů a Nejlepší evropský exportér elektrických užitkových vozidel.
V sobotu 18. května se konala pro veřejnost událost na Terminálu hromadné dopravy. Dopravní podnik města Hradce Králové slaví v roce 2024 další významné jubileum. Před 75 lety ve městě začaly jezdit trolejbusy.
Třítónový zvuk klaksonu typický pro žluté poštovní autobusy varuje řidiče na horských nebezpečných trasách od roku 1924. Triáda zní také na nejstrmější trase Postbusu ve Švýcarských alpách se sklonem 28 %. Impozantní Jungfrau-Aletsch zapsané ve světovém dědictví UNESCO můžete prozkoumat od 18. května.
Od 14. do 16. května na mezinárodní konferenci a výstavě o digitalizaci a inteligentních řešeních pro veřejnou dopravu najdete v hale 1 společnost Herman (stánek K30) a Mikroelektroniku (stánek A45)
Aktuálně
Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní dopravě. Nová úprava nařízení (ES) 561/2006 může zjednodušit práci některým řidičům, ale také zpříjemnit dovolenou turistům. Úpravu pracovního režimu řidiče přináší nařízení EU 2024/1258 s účinností od 22. 5. 2024 . Jeho cílem je upravit rozdílně podmínky v nákladní a jednorázové příležitostné osobní dopravě z důvodu zvýšení kvality poskytovaných služeb v osobní dopravě a zajištění větší flexibility řidičů.
Prešov byl po Bratislavě druhým městem na Slovensku, po kterém začaly jezdit trolejbusy. Po 62 letech uvádí dopravní podnik do provozu parciální trolejbusy. Šest Škoda 27 Tr Solaris už vozí cestující, čtyři SOR NS 12 čekají na schválení pro provoz na Slovensku. Jeden z vozů jezdí zkušebně. V plánu je i obnova autobusů.
MVK v Miskolci testuje první kloubový elektrický autobus BYD vyrobený v Komárom. Dosud se čínský výrobce soustředil jen na sólo verzi autoubusů pro evropský trh.
První várka nových trolejbusů Škoda 32 Tr pro dopravce Vilniaus viešasis transportas (VVT) brzy zamíří do litevského hlavního města. V tuto chvíli je smontováno 20 trolejbusů, přičemž 5 vozidel je zcela dokončeno a zbývajících 15 prochází zkušebním provozem a konečnými úpravami. První trolejbus má být do Vilniusu dodán v červnu, všech 20 vozidel bude na místě připraveno v srpnu. Dalších 20 vozidel je v současné době ve výrobě.
Reklama
Od 6. června FlixBus prodlouží spojení z Liberce přes Prahu a Salcburk do Benátek. Z Liberce, Prahy a jižních Čech budou dostupná i letoviska Bibione a Lido di Jesolo na jadranském pobřeží.
Testovací kamion MAN ujel na dálnici A9 v Německu při první testovací jízdě asi deset kilometrů. MAN Truck & Bus je prvním výrobcem užitkových vozidel, který získal schválení úrovně 4 pro testování na dálnicích a získal od největšího evropského provozovatele dálnic Autogahn a Spolkového úřadu pro motorová vozidla povolení k testování.
Muzeum historických vozidel rodina Koutkových otevřela v létě roku 2018 . Vzniklo na místě bývalé lesovny patřící k zámku v Loučeni a později první garáže ČSAD na Nymbursku. Muzeum velkých volantů jsme o víkendu navštívili. I když jsme se s řadu vozů na různých akcích setkali, možnost prohlédnout si téměř třicet precizně zrenovovaných autobusů "pod jednou střechou" a poslechnout si jejich příběhy od samotným majitelů určitě stojí za to.
S tarifem IDOL nebo turistickou jízdenkou EURO NISA TICKET+ se můžete vydat na nejvýše položenou autobusovou zastávku v Libereckém kraji - Zlaté návrší. Integrovanou síťovou jízdenku nabízí Liberecký kraj ve spolupráci s německým dopravním svazem ZVON a polským PKS.
Na osm desítek techniků a specialistů zaměřených na provoz trolejbusů z třinácti českých dopravních podniků a dvou ze Slovenska jednalo ve dnech 22. – 23. května 2024 na setkání odborné skupiny Trolejbusy Sdružení dopravních podniků ČR ve Zlíně.
Na jubilejní sraz 25. května 2024 přijelo do Vojenského technického muzea 29 autobusů, Karosy ŠD 11 a řady 700, SAN H-100A z Polska, Robur a třináct ŠKODA 706 RTO .
Reklama
AUTO-BUS
Reklama
Bustec
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací