Scania a Kempower jako partneři v elektrifikaci
Scania a Kempower podepsaly globální rámcovou dohodu o spolupráci v oblasti nabíjecího zařízení pro elektrobusy a elektrická nákladní vozidla. Foto Scania.

Autobusy a nákladní vozidla značky Scania a dobíjecí zařízení s nabíjecí technologií Kempower.
Autobusy a nákladní vozidla značky Scania a dobíjecí zařízení s nabíjecí technologií Kempower.
Společnosti Scania a Kempower podepsaly rámcovou smlouvu, podle níž bude finská společnost Kempower oficiálním dodavatelem zařízení pro rychlé nabíjení Scania. Dohoda umožňuje společnosti Scania vybavit jak své vlastní produkty, tak své zákazníky.

"Spolupráce se společností Scania je pro Kempower v odvětví těžkých vozidel významná. Těšíme se, že posuneme vývoj dále směrem k bezemisní logistice a dopravě,“ říká Tomi Ristimäki, generální ředitel společnosti Kempower. Společnost se zaměřuje na nabíjecí infrastrukturu pro elektrická vozidla, od osobních po autobusy a těžká nákladní vozidla. Vybavila například 50 nabíječkami největší depo elektrobusů za polárním kruhem, byla vybrána také pro zajištění nabíjení 31 e-busů VDL zakoupených Koiviston Auto Group pro provoz ve finských městech Kuopio a Lahti, vybavení depa Vy Buss AB v Jönköpingu nebo depa Västtrafik v Göteborbu provozovaného Keolis Sweden.

Jedním z prvních příkladů spolupráce se Scania je depo elektrických autobusů ve Strängnäs (asi 90 km západně od Stockholmu) ve Švédsku. Nabíjecí infrastruktura je zahrnuta v celkové dodávce skládající se z šesti autobusů Scania Citywide nové generace a nabíjecí infrastruktury pro Bergkvarabuss.

Minulý týden Scania informovala také o spolupráci s nákladní přepravní společností Falkenklev Logistik v Malmö v souvislosti s investicí do elektrifikace celého vozového parku 22 kamionů. Nabíjecí infrastrukturu dodává společnost Kemppower. Nabíjení může být rozšířeno na 40 vozidel a bude údajně největší švédskou veřejnou nabíjecí stanicí, bude k dispozici i pro jiná vozidla než vlastněná Falkenklev. V Malmö se také staví solární park o rozloze 1,5 hektaru.


Scania a Kempower jako partneři v elektrifikaci
Nová veřená nabíjecí stanice elektrických nákladních vozidel v Malmö. Foto Scania