První objednávka dvoukloubových Urbino 24 electric
Solaris Urbino 24 MetroStyle pro BRT linky. Foto Solaris

Solaris získal prestižní objednávku. Poprvé dodá dvoukloubové elektrické autobusy se dvěma motory poháněnými bateriemi s kapacitou energie přes 700 kWh.
Solaris získal prestižní objednávku. Poprvé dodá dvoukloubové elektrické autobusy se dvěma motory poháněnými bateriemi s kapacitou energie přes 700 kWh.
Solaris získal začátkem října prestižní zakázku na dodání 14 dvoukloubových elektrických autobusů. Urbino 24 electric v MetroStyle posílí veřejnou dopravu zajišťovanou společností Tide Bus Danmark v dánském městě Aalborg ležícím na severu Jutského poloostrova. V Evropě jde o ojedinělou zakázku, a to jak délkou, tak specifickou konstrukcí vozidel.  24metrová vozidla jsou speciálně navržena pro linky Bus Rapid Transit (BRT).

Dánsko bude vůbec první zemí, která získá elektrické autobusy Urbino 24 MetroStyle, a jsme za to velmi rádi. Jedná se o generaci autobusů s vysokou kapacitou cestujících a jedinečným designem, který dokonale vyhovuje charakteru moderních měst. Jsem přesvědčen, že naše spolupráce s Tide Bus Danmark otevře novou kapitolu v našich aktivitách a podpoří udržitelnou městskou dopravu,“ řekl Petros Spinaris, člen představenstva pro prodej, marketing a zákaznický servis.

Elektrický autobus MetroStyle Solaris Urbino 24 je podle výrobce ideálním řešením pro metropole s velkým počtem cestujících. Interiér bude vybaven nejmodernějším LED osvětlením a každé sedadlo USB portem. Tide Bus Danmark se rozhodl pro verzi MetroStyle s novým výrazným designem přední části vozu. Jeho dynamický vzhled byl navržen pro trasy BRT.

Pohon 24metrového elektrobusu budou tvořit dva trakční motory o celkovém výkonu 240 kW, pohánějící dvě nápravy. Bateriové balíčky Solaris High Energy s celkovou kapacitou přes 700 kWh se budou nabíjet plug-in.

Každý ze 14 objednaných unikátních e-busů bude vybaven automatickými asistenčními systémy řidiče. Kamerový systém místo zpětných a bočních zrcátek MirrorEye zajistí optimální viditelnost a zmenšuje šířku autobusu. Mobileye Shield+  eliminuje rizika související s mrtvým úhlem vozidla. Řidič díky kamerám umístěným po obou stranách dostává varování před chodci a cyklisty v blízkosti vozu. Fleet management eSConnect bude komplexním diagnostickým nástrojem pro zvýšení provozní efektivity a servis.

24metrové vozidlo od Solaris bylo poprvé představeno na Busworld Europe 2019 v Bruselu. Účelem bylo vytvořit platformu pro budoucí sériovou výrobu nejen 24metrových vozidel s elektrickým nebo hybridním pohonem, ale také trolejbusů. Objednávka z Dánska je vůbec první na toto vozidlo s třemi články a elektrickým pohonem.


První objednávka dvoukloubových Urbino 24 electric
Solaris Urbino 24 MetroStyle pro BRT linky. Foto Solaris