První autobus na vodík pro veřejnou dopravu v Polsku
Městský autobus Solaris Urbino 12 ujede v Koninu v pracovní dny a o sobotách kolem 300 kilometrů, o svátcích a nedělích o asi 100 km méně. Nabíjí se na mobilní stanici v místní elektrárně. Foto Solaris

Vodíkový autobus Solaris Urbino 12 si pronajímá provozovatel veřejné dopravy Miejskie Zakłady Komunikacji v Koninu. Projekt je důležitý pro Solaris i ostatní potencionální zájemce o tuto bezemisní technologii.
Vodíkový autobus Solaris Urbino 12 si pronajímá provozovatel veřejné dopravy Miejskie Zakłady Komunikacji v Koninu. Projekt je důležitý pro Solaris i ostatní potencionální zájemce o tuto bezemisní technologii.
7. července byl oficiálně předán první vodíkový autobus pro MHD v Polsku. Vodíkový autobus Solaris Urbino 12 si pronajímá provozovatel veřejné dopravy Miejskie Zakłady Komunikacji [MZK] v Koninu. Polsko se tak zařadilo k Itálii, Německu, Nizozemsku a Švédsku, které tuto technologii s nulovými emisemi od Solaris využívají. Smlouvu o pronájmu na čtyři roky uzavřely Solaris a MZK přesně před rokem.

Vodíkový městský autobus Solaris Urbino 12 určený pro Konin ujede v pracovní dny a o sobotách kolem 300 kilometrů, v neděli a svátky asi 200 kilometrů. Autobus na vodíkový pohon bude nasazen na autobusové linky 50, 52, 54, 56 a 59. Tankování bude probíhat na mobilní čerpací stanici umístěné v areálu elektrárny ZE PAK S.A. v Koninu.

Vodíková ekonomika se stává oblastí, do které se zapojuje stále více odvětví: letectví, železnice, průmysl, energetika a bydlení. Naše společnost se tímto perspektivním směrem vydala již před několika lety a dny jako dnes jsou naší největší odměnou a důkazem, že se naše projekty stávají skutečností. Město Konin dnes otevírá novou kapitolu v historii veřejné dopravy v Polsku, kapitolu představující špičková vozidla na vodík pro veřejnou dopravu,“ řekl Javier Calleja, generální ředitel Solaris Bus & Coach.

Budoucností veřejné dopravy jsou bezesporu autobusy vybavené vodíkovými palivovými články. Budoucnost, která se dnes v Koninu stává realitou. Odvážně, ale zároveň si plně vědomi své odpovědnosti, začínáme „tady a teď“ s tímto projektem v přepravě na vodík, protože mnoho provozovatelů a úřadů odpovědných za veřejnou dopravu v Polsku čeká na naše zkušenosti,“ uvedla Magdalena Przybyła, generální ředitelka MZK Konin.

Podle předpovědí bude v příštích několika letech křižovat ulice v Polsku několik stovek vodíkových autobusů. Hornoslezská metropolitní oblast deklarovala záměr nakoupit 20 autobusů tohoto typu, město Poznaň se zavázalo nakoupit 25 takových vozidel a Krakov až 150 kusů. Vodíkovou revoluci v Polsku zahájil Konin. Město ve středním Polsku s asi osmdesát tisíci obyvateli. MZK provozuje přes 20 stálých linek asi 60 nízkopodlažními autobusy Solaris (včetně elektrických a hybridních), MAN a Scania. Ročně najedou asi 3,5 milionů kilometrů a přepraví přibližně 10 milionů cestujících, kromě Koninu ještě v pěti obcích.

Solaris investuje do vývoje technologií s nulovými emisemi více než 20 let. Jednou z nich jsou vodíkové palivové články. Autobusy Solaris vybavené touto technologií jsou vlastně elektrické vozy, rozdíl je v tom, že místo energie uložené v bateriích využívají elektřinu generovanou na palubě z vodíku. Solaris Urbino 12 hydrogen měl premiéru v roce 2019, v lednu 2021 absolvoval prezentace v několika polských městech včetně Koninu.

První autobus na vodík pro veřejnou dopravu v Polsku
Předání vozu bylo slavnostní. Zkušenosti z provozu jsou důležité pro další města v Polsku. Zleva: Javier Calleja (předseda představenstva Solaris Bus & Coach), Krystian Białkowski (řidič MZK Konin), Magdalena Przybyła (generální ředitelka MZK Konin), Piotr Korytkowski (starosta města Konin). Foto Solaris