Pilotní projekt vodíkových autobusů ve Středočeském kraji je blíž realitě
Od doby, kdy u nás jezdil první autobus na vodík uplynula řada let a technologie palivových článků se posunula. Foto TriHyBus v Neratovicích.

Středočeský kraj, ČEZ, Integrovaná doprava Středočeského kraje a dopravní společnost Martin Uher Bus podepsaly memorandum o provozu vodíkových autobusů v okolí Mníšku pod Brdy.
Středočeský kraj, ČEZ, Integrovaná doprava Středočeského kraje a dopravní společnost Martin Uher Bus podepsaly memorandum o provozu vodíkových autobusů v okolí Mníšku pod Brdy.
Podepsání vícestranného memoranda odstartovalo pilotní projekt provozu 10 vodíkových autobusů, který se uchází o podporu z evropských dotačních titulů.

Elektrické autobusy s palivovými články by měly vyjet na pravidelné linky v okolí středočeského Mníšku pod Brdy v prosinci 2024. Roční spotřeba vodíku se předpokládá ve výši 45 tun. Pro jeho výrobu vybuduje ČEZ plnící stanici, elektrolyzér o příkonu 400 kW a dvojici zásobníků na vodík o celkovém objemu 190 m3. Projekt má velkou šanci pokrýt většinu pořizovacích nákladů na vodíkové busy ze dvojice evropských dotačních titulů - Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programu ITI pro rozvoj metropolitní oblasti. Předpokládaná hodnota činí 242,2 milionu korun.

Dekarbonizace jako pevná součást evropského Green Dealu se týká i dopravy. Na území Středočeského kraje už jezdí elektrobusové linky např. v Kutné Hoře nebo Kladně a v plánu je další rozšiřování. Při zvyšování podílů nízkoemisních a bezemisních vozidel ve veřejné dopravě je proto vodík určitě jednou z perspektivních cest a jako nejlidnatější kraj České republiky chceme jít v této oblasti příkladem ostatním,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Diverzifikace pohonů v dopravě je důležitou podmínkou energetické soběstačnosti a bezpečnosti. ČEZ v souladu s cíli naší aktualizovanou strategií Čistá Energie Zítřka rozvíjí pilotní vodíkové projekty a účastí na záměru v Mníšku pod Brdy pomáhá vybudovat první plnící stanici na 100% zelený vodík v Česku. K jeho výrobě využijeme jednu z našich vodních elektráren,“ podotýká místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani. Již dříve Středočeský kraj uvedl, že výrobu zajistí elektrárna ve Vraném nad Vltavou. Plnička s elektrolyzérem by měla být vybudována v Mníšku pod Brdy.

Integrovaný systém pro Středočeský kraj a Prahu chce i do budoucna zajistit svým zákazníkům kvalitní a spolehlivé služby při jejich cestách. Testování nových alternativních paliv je jedním z předpokladů, jak vysoký standard obsluhy udržet a dále rozšiřovat,“ doplňuje ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Zdeněk Šponar.

Rádi využijeme této příležitosti k rozšíření zkušeností našich řidičů s novými typy vozidel ve vozovém parku. Ve členitém terénu v okolí Mníšku pod Brdy si budeme moci otestovat jízdní vlastnosti vodíkových busů i spolehlivost v reálném provozu,“ věří jednatel dopravní společnosti Martin Uher Bus Martin Uher.



Pilotní projekt vodíkových autobusů ve Středočeském kraji je blíž realitě
Memorandum o provozu autobusů na vodík podepsali 20. července 2022 hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Zdeněk Šponar a ředitel dopravní společnosti Martin Uher Bus Martin Uher. Foto Stč kraj