Německý Kiel rozšiřuje flotilu e-busů na 67
Zatímco kloubové Citea jsou v Kielu nabíjeny jen pomocí sběrače, dvanáctimetrové budou i s variantou dobíjení v depu přes noc. Foto VDL

K téměř padesáti kloubovým VDL Citea dobíjených pantografem do konce roku přibudou dvanáctimetrové elektrické autobusy pro pět linek dopravce KVG.

K téměř padesáti kloubovým VDL Citea dobíjených pantografem do konce roku přibudou dvanáctimetrové elektrické autobusy pro pět linek dopravce KVG.

Severoněmecké město Kiel usiluje o zelenější veřejnou dopravu. Kromě 47 kloubových elektrických autobusů objednaných v říjnu 2019  následuje dalších 20, tentokrát dvanáctimetrových Citea SLF-120 Electric. Dodání je plánováno na září, do konce roku tak bude od VDL Bus & Coach v provozu 67 bezemisních autobusů. Dvanáctimetrové Citea budou ve městě jezdit na 5 linkách KVG Kieler Verkehrsgesellschaft. Dobíjeny budou v noci v depu i na tratích na koncových zastávkách.

Od uvedení první Citea do provozu v září loňského roku ujelo postupně nasazovaných 19 e-busů více než 160 000 kilometrů. Ředitel KVG Andreas Schulz uvádí: „Máme cíl nabídnout plně elektrickou veřejnou dopravu do roku 2030. Zkušenosti s VDL Bus & Coach jsou velmi pozitivní. S těmito elektrickými autobusy, které každý rok ušetří přibližně 87 tun CO2 na autobus, přispívá KVG k lepšímu a tiššímu životnímu prostředí. Kromě toho umožňujeme městu Kiel dosáhnout ambiciózních klimatických cílů.“

S 29 linkami (a 9 nočními) obsluhuje KVG v městské aglomeraci a okolních obcích 24 hodin denně více než 886 zastávek. V roce 2019 jeho bylo najeto více než 10,4 milionu kilometrů a přepraveno přes 33,7 milionu cestujících. S přibližně 740 zaměstnanci - téměř 520 jsou řidiči autobusů - je KVG v Kielu důležitým zaměstnavatelem.

VDL Bus & Coach působí v oblasti elektrické dopravy již více než 25 let. Od představení první Citea SLF-120 Electric v Ženevě během výstavy UITP Mobility & City Transport v roce 2013 se výrazně zaměřila na elektrickou mobilitu. S téměř 800 autobusy v 10 zemích a více než 135 000 kilometry denně najetými v mnoha evropských městech a regionech bude brzy dosaženo hranice 100 milionů elektrických kilometrů.

Letos představí VDL novou generaci elektrických Citea na veletrhu Busworld v Bruselu, která se uskuteční v říjnu.