Mercedes-Benz eCitaro přijede poprvé do Polska

Daimler Buses získal z Gdyně první objednávku na plně elektrické městské autobusy k našim severním sousedům. Kromě sólo i na eCitara G.
Daimler Buses získal z Gdyně první objednávku na plně elektrické městské autobusy k našim severním sousedům. Kromě sólo i na eCitara G.
Městské autobusy bez emisí značky Mercedes-Benz budou provozovány v přístavním městě Gdyně dopravcem Przedsiębiorstwo Komunikacji Autobusowej Sp. z o.o. (PKA Gdynia). Pro Daimler Buses jde o první objednávku e-mobility z Polska. „Jsme zvláště potěšeni první objednávkou Mercedes-Benz eCitaro z Polska, protože je jedním z našich klíčových trhů ve východní Evropě,“ uvedl Mirko Sgodda, ředitel marketingu, prodeje a zákaznických služeb Daimler Buses. Artur Konarski, ředitel místní pobočky Daimler Buses. V minulém roce byl Daimler v Polsku lídrem na trhu s konvenčními městskými autobusy. Nyní přiveze i elektrické.

Lithium-iontové baterie eCitaro mohou být rychle dobíjeny buď pomocí zástrčky, nebo pantografu nabíjecím výkonem až 300 kW. Kromě standardního konektoru má doplňkovou zásuvku v zadní části vozidla. Autobusy budou mít systém temperování prostoru pro cestující, který zajistí již před příjezdem na zastávku správnou teplotu a zároveň přispěje k nejvyšší možné účinnosti a optimalizované spotřeba energie.

Autobusy budou vybaveny nejnovějšími asistenčními systémy pro bezpečnost řidičů i cestujících, mezi které patří asistent automatického brzdění Preventive Brake Assist a asistent odbočení Sideguard Assist. Připojení autobusů k systému správy vozového parku Omniplus ON zajistí nepřetržité sledování stavu vozidla a zároveň bude kontrolovat požadované servisní práce.

Gdyně je přístavní město v Gdaňském zálivu. V Pomořanském vojvodství tvoří s největším městem Gdaňsk a menším městem Sopoty aglomeraci tzv. Trojměstí. Dnes má Gdyně přibližně 250 000 obyvatel a je tak dvanáctým největším městem v Polsku. Dopravní síť ve městě tvoří autobusy (MAN) a trolejbusy (Solaris). Autobusy Mercedes-Benz eCitaro budou prvními elektrickými autobusy v celé oblasti Trojměstí.

Mercedes-Benz eCitaro představil Daimler v roce 2018. Nového člena do rodiny Citaro v podobě kloubového autobusu eCitaro G přidal teprve nedávno.