MAN: Objednáno 700 elektrických autobusů
Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein objednala Lion's City E potřetí. Foto VHH

Zakázka z Hamburku na 53 Lion's City E zvýšila počet dosud objednaných elektrobusů od MAN Truck & Bus na více než 700 kusů. Kromě Německa přijedou do Curychu a do Skandinávie.
Zakázka z Hamburku na 53 Lion's City E zvýšila počet dosud objednaných elektrobusů od MAN Truck & Bus na více než 700 kusů. Kromě Německa přijedou do Curychu a do Skandinávie.
Od zahájení prodeje Lion's City E v roce 2020 podepsala společnost MAN smlouvy se zákazníky na dodávku více než 700 elektrobusů. V uplynulém fiskálním roce představovaly prodeje Lion's City E v Evropě přibližně 5,5 procenta ze všech více než 2 400 prodaných městských autobusů MAN. V Německu to znamená pro MAN třetí místo v registracích v roce 2021.

Naším cílem je uvést na silnice ještě více elektrobusů: Do roku 2025 bude polovina našich nových městských autobusů poháněna alternativním pohonem. Očekáváme, že o pět let později – v roce 2030 – bude 90 procent našich městských autobusů s bateriemi,“ uvedl Rudi Kuchta, ředitel obchodní jednotky pro autobusy v MAN Truck & Bus. "Zpětná vazba trhu je vynikající a pohled na naše knihy objednávek také jasně ukazuje, že těchto čísel můžeme dosáhnout.“

MAN nedávno obdržela dvě objednávky na celkem 53 eBusů z Hamburku. Hamburger Hochbahn AG si objednal od MAN elektrické autobusy poprvé, 17 MAN Lion's City 18 E, první vozy budou dodány ještě letos. Druhá zakázka z Hamburku pochází od Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH, která ebusy od MAN koupí potřetí. Objednávka zahrnuje 30 sólo a 6 kloubových elektrických autobusů. První přijedou letos.

Celkem 15 elektrických autobusů MAN bude od podzimu 2022 jezdit také na městských linkách ve švýcarském Curychu. Verkehrsbetriebe Zürich (VBZ) prosazuje konzistentní strategii elektrických autobusů a jako její součást se rozhodl pro Lion's City 12 E.

Některé z objednaných ebusů MAN jsou již v provozu, například 39 eBusů společnosti VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft Nürnberg. Původně objednala 15 a následně 13 Lion's City 18 E a 11 Lion's City 12 E.

Elektrobusy MAN fungují od února také v Dánsku. V Kodani jezdí 25 Lion's City 12 E na centrální autobusové trase 7A, která ročně přepraví více než 4,3 milionu cestujících. Aby byla městská doprava co nejudržitelnější, jsou městské autobusy nabíjeny výhradně zelenou elektřinou. Nedávno bylo také dodáno 12 dalších Vikingbus v Odder. Po dánských silnicích nyní jezdí 37 elektrobusů.

Také v sousedním Švédsku zajistí MAN Lion's City E v budoucnu udržitelnou mobilitu. KEOLIS objednal celkem 75 MAN Lion's City 18 E, 60 kloubových autobusů MAN pojede do Göteborgu a 15 do Stockholmu. Dalších 12 MAN Lion's City 18 E bude také brzy fungovat ve švédském městě Uppsala. Rámcová smlouva s Gamla Uppsala Buss zahrnuje opci na dalších 65 elektrobusů – 45 z nich Lion's City 18 E a 20 Lion's City 12 E. Kromě toho integrovala 22 Lion's City E do stávajícího provozu Nobina Sverige v pobřežním městě Malmö v jihošvédském regionu Skåne.

Sériová výroba 12metrové sólové verze městského autobusu s nulovými emisemi MAN Lion's City Ebyla zahájena v říjnu 2020 v polském závodě MAN ve Starachowicích. Plně elektrický kloubový autobus Lion's City 18 E byl uveden do sériové výroby v dubnu 2021. Nabízí prostor až pro 130 cestujících, sólo autobus až pro 88 cestujících. Pokud jde o pohon, spoléhá MAN u svého elektrického autobusu na centrální motor na zadní nápravě, u kloubového autobusu na dva centrální motory na druhé a třetí nápravě. Energie pro plně elektrický pohon pochází z baterií na střeše vozidla. Elektrobusy nabízejí za příznivých podmínek dojezd až 350 kilometrů po celou dobu životnosti baterií.

MAN: Objednáno 700 elektrických autobusů
39 Lion's City je v provozu v Norimberku. Foto VAG Nürnberg