KORDIS zahájil závěrečnou etapu modernizace odbavování cestujících v Brně a Jihomoravském kraji
Validátory CVT pro prodej jednorázových jízdenech v regionálních autobusech, které zajíždějí na území města Brna. Foto KORDIS

Koordinátor Integrovaného dopravního systému KORDIS JMK podepsal se společností Mikroelektronika smlouvu na dodávku nových automatů do vlaků Moravia a validátorů na železniční stanice a do autobusů.

 

Reklama

Koordinátor Integrovaného dopravního systému KORDIS JMK podepsal se společností Mikroelektronika smlouvu na dodávku nových automatů do vlaků Moravia a validátorů na železniční stanice a do autobusů.

 

Již od roku 2016 KORDIS provozuje Dopravní zúčtovací centrum, které sbírá z e-shopů informace o všech zakoupených elektronických jízdenkách a distribuuje je revizorům Dopravního podniku města Brna (DPMB) i KORDIS, kontrolním pracovníkům ve vlacích i řidičům do pokladen regionálních autobusů. V roce 2016 také DPMB začasl prodávat elektronických jízdních dokladů pro zóny 100 + 101.

V další etapě elektronického odbavování cestující zahájené v polovině roku 2020 pak Dopravní podnik města Brna spustil systém elektronického placení ve vozidlech a KORDIS vybavil více než 800 regionálních autobusů pokladnami a začal provozovat krajský e-shop pro prodej elektronických jízdních dokladů pro celý kraj.

Od 1. 2. 2022 se systém Pípni a jeď rozšířil i v Brně na některé autobusy dalších dopravců a v souvislosti s podpisem této nové smlouvy se počítá s rozšířením na další vybrané linky směrem do Brna.  

Na Pípni a jeď se svezou od začátku letošního roku také ve Znojmě, kde je tento systém provozován v rámci jednotného celokrajského elektronického systému a i zde počítá KORDIS s přidáním validátorů.   

V poslední třetí etapě zavádění elektronického odbavování cestujících budou všechny železniční stanice IDS JMK vybaveny novými validátory, které stejně jako dosud umožní označení papírové jízdenky, ale navíc v nich bude možné pořídit elektronickou jízdenku platební kartou tak, jak to cestující znají z Brna. Pro cesty vlakem po Brně tak bude možné použít i službu Pípni a jeď. Zjednoduší se tak pro cestující výrazně odbavení u jednorázových jízdenek, cestující si nebudou muset kupovat na pokladně na nádraží papírovou jízdenku a následně jí označit v označovači, ale nově jim bude stačit pouze přijít k validátoru navolit si kam jednou, potvrdit zda chtějí základní jízdenku nebo se slevou a přiložit kartu ke čtečce pro zaplacení.

Vedle toho se počítá s vybavením krajských jednotek Moravia automaty na obdobné bázi, které umožní zakoupení jízdních dokladů nejen pro IDS JMK, ale i pro cesty po celé České republice. Krátká jednotka Moravia bude vybavena jedním automatem a dlouhá dvěma. Cestujícím se tak výrazně zjednoduší koupě jízdního dokladu.

Smlouva předpokládá dodávku celkem 76 automatů, 300 validátorů na nádraží a 100 validátorů určených do autobusů. Ke všem zařízením dodá Mikroelektronika back office, který slouží pro on-line správu a vzdálený dohled. Back office je instalován na cloudu KORDIS. Všechna zařízení budou kromě komunikace s back office spolupracovat i s Datovým Zúčtovacím Centrem, ve kterém se soustřeďují všechny bankovní transakce za jízdné z dopravních prostředků jihomoravského kraje.

Většina zařízení by měla být nainstalována na jednotlivá nádraží či do vozidel v průběhu roku 2024. Hodnota zakázky činí 55,5 mil. Kč včetně DPH.