Jízda budoucnosti v Praze Na Výstavišti
Na Výstavišti v Praze jezdí do 5. října 2023 autonomní minibus Aurrigo. Foto PowerHUB

Do 5. října se můžete svézt autonomním autobusem Aurrigo bez řidiče.

Do 5. října se můžete svézt autonomním autobusem Aurrigo bez řidiče.

Autonomní auta se díky senzorům dokážou pohybovat na zadané trase bez řidiče, vyhýbat se samy překážkám, nebo samy zastavit v případě nečekané překážky. Vozidlo Aurrigo je poháněno elektromotorem o výkonu 30 koní a může jet rychlostí až 20 km/h s dojezdem přes 120 km. Uvnitř vozu je místo k sezení až pro 8 osob a také prostor pro vozíčkáře, kteří se do vozu dostanou pomocí rampy. V rámci testovacího provozu je ve voze přítomný operátor, který by převzal řízení v případě situace, kterou by vozidlo nedokázalo vyřešit.

Vozidlo již bylo úspěšně provozováno na trasách s běžným silničním provozem ve Velké Británii – v Cambridgi či nedaleko Birminghamu, a bylo testováno v centrech měst, v areálech pro seniory a na velkých golfových turnajích.

Zážitek z jízdy bez řidiče jsou zdarma a konají se do 5. října v dolní části Výstaviště na Bruselské cestě mezi 13. a 19. hodinou, konkrétní datum raději zkontrolujte a svou jízdu můžete rezervovat.

Z Prahy autonomní autobus zamíří do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh (10.–13. října) a bude jej doprovázet doručovací robot BringAuto, který bude doručovat zásilky návštěvníkům.

Na tomto unikátním výzkumném projektu, jehož cílem je zajistit udržitelnou autonomní osobní a nákladní dopravu v různých evropských městech, se účastní řada organizací: univerzity (University College London, Gent University), dodavatelé autonomních vozidel (Aurrigo, BringAuto), výzkumné organizace (PowerHUB), firmy (Lab Box, Applied Autonomy, Future Mobility Network) a provozovatelé výstavišť (Výstaviště Praha, Veletrhy Brno), kde budou samořiditelná vozidla k vidění na různých akcích.


Jízda budoucnosti v Praze Na Výstavišti
Vozidlo již bylo úspěšně provozováno na trasách s běžným silničním provozem ve Velké Británii – v Cambridgi či nedaleko Birminghamu, a bylo testováno v centrech měst, v areálech pro seniory a na velkých golfových turnajích. Z Prahy odjede na Mezinárodní strojírenský veletrh do Brna. Foto PowerHUB
Jízda budoucnosti v Praze Na Výstavišti