IVECO BUS podepisuje rámcovou smlouvu na až 500 elektrobusů pro Belgii
Až 500 E-WAY může během šesti let jezdit v Belgii. Foto IVECO BUS

Dopravní společnosti De Lijn dodá IVECO BUS v první polovině roku 2024 první elektrické kloubové autobusy z řady E-WAY. Vyrábět se budou v Turíně.

Dopravní společnosti De Lijn dodá IVECO BUS v první polovině roku 2024 první elektrické kloubové autobusy z řady E-WAY. Vyrábět se budou v Turíně.

IVECO BUS podepsala rámcovou smlouvu s vlámskou vládní dopravní společností De Lijn o prodeji první série 65 plně elektrických městských kloubových autobusů E-WAY. Zakázka má hodnotu 48 milionů eur a je financována z investičních zdrojů De Lijn. IVECO BUS získala ve výběrovém řízení nejlepší hodnocení a může dodat do Belgie celkem až 500 elektrických autobusů.

Vozidla budou nasazena v několika městech ve Flandrech, přičemž dodávky začnou v roce 2024 a potenciálně budou pokračovat po dobu šesti let. Půjde o největší flotilu kloubových elektrických autobusů IVECO BUS v provozu.

V provozu je zatím 800 autobusů E-WAY, které ujely 42 milionů km. K dispozici jsou ve 4 různých délkách s nočním pomalým nabíjením nebo rychlým nabíjením pomocí pantografu. 18m dlouhé kloubové autobusy pro De Ljin budou vybaveny unikátní vysoce výkonnou NMC baterií sestavenou v novém závodě FPT Industrial ePowertrain v Turíně, prvním uhlíkově neutrálním výrobním závodě a který je zaměřen jen na výrobu řady elektrických pohonných jednotek skupiny Iveco. De Lijn zvolil nabíjení zástčkou CCS2 v depu, autobusy ujedou více než 300 km na jedno nabití.

De Lijn poprvé objednává kloubové e-busy,“ uvádí generální ředitelka De Lijn Ann Schoubs. „Kloubové autobusy jsou důležitou součástí našeho vozového parku. Vzhledem k tomu, že mohou přepravit více než 110 zákazníků, jsou ideální pro vyřazení více aut z provozu ve špičce. Abychom naše zákazníky ještě více motivovali k využívání veřejné dopravy, dbáme u těchto kloubových e-busů také na další komfort a bezpečnost pro naše cestující a řidiče.“ Vozy s příjemným světlým interiérem se sedadly z umělé kůže a relaxační podlahovou krytinou z imitace dřeva, budou vybaveny optimalizovanou klimatizací, USB nabíječkami, LED osvětlením, 3 XL obrazovkami s informacemi v reálném čase a elektrickou rampou pro kočárky a invalidní vozíky.

Významně jsme investovali do vývoje kompletní řady produktů a služeb mobility bez emisí. Tato nová dohoda – která navazuje na nedávnou smlouvu se společností Busitalia a zvyšuje počet našich objednaných elektrobusů až na 2 000 pro 60 zákazníků ve 14 různých evropských zemích – potvrzuje, že naše nabídka je široce oceňována a že naše strategie je vítězná,“ řekl Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit, Iveco Group.

De Lijn je vlámská vládní společnost, která zajišťuje veřejnou dopravu autobusy a tramvajemi ve Flandrech. Jejích služeb využije ročně asi 3,5 milionu lidí. Na svůj provoz dostává dopravní podnik příspěvky od Vlámského kraje, hlavního akcionáře. Druhým zdrojem příjmů je prodej jízdenek. Síť De Lijn má přibližně 1 000 linek a 36 000 zastávek. Více než 50 linek zajišťuje v bruselském regionu. Dohromady autobusy a tramvaje ročně uskuteční přibližně 11 milionů jízd. Vlastní vozový park tvoří 2 250 autobusů a 400 tramvají. Další autobusy mají soukromé společnosti, které působí jménem De Lijn, ty tvoří polovinu autobusových kilometrů. S téměř 8 000 zaměstnanci je De Lijn jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Pro soukromé dopravce pracuje více než 2 000 lidí. Prostřednictvím Blue-bike podporuje kombimobilitu. Cestující mohou na poslední část své cesty spojit jízdu autobusem nebo tramvají se sdíleným kolem.