Estonsko ustupuje od bezplatného cestování veřejnou dopravou
Po pěti letech skončí v Estonsku bezplatná autobusová regionální doprava, zůstatne jen pro zdravotně postižené, děti a seniory. Nejsou peníze na rozvoj, v budoucnu se počítá s moderním systémem, který nabídne rychlou a pohodlou přepravu. Foto Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Po pěti letech končí v regionálních autobusech cestování zdarma. Lidé se ve větší míře aut nevzdali a vládě chybí peníze na rozvoj. Příští rok představí vizi veřejné dopravy pro budoucnost.

Po pěti letech končí v regionálních autobusech cestování zdarma. Lidé se ve větší míře aut nevzdali a vládě chybí peníze na rozvoj. Příští rok představí vizi veřejné dopravy pro budoucnost.

Estonské ministerstvo pro regionální záležitosti oznámilo ukončení programu bezplatné autobusové dopravy. "Od ledna 2024 se na krajksých linkách zavedou placené jízdenky pro cestující v produktivním věku," uvedla to pro místní tisk mluvčí ministerstva pro regionální záležitosti Deisi Helemae-Sarvová.

V hlavním městě Tallinu jezdí obyvatelé veřejnou dopravou zdarma již od roku 2013, v jednotlivých krajích zavedli systém bezplatné autobusové dopravy v červenci 2018. Záměrem bylo omezit používání aut na venkově a spotřebu fosilních paliv, lidi to ale ve velkém počtu nepřimělo přesednout z aut do veřejné dopravy. „Veřejná doprava je chronicky podfinancována a systému chybí peníze na rozvoj sítě linek,“ řekla mluvčí s tím, že pro děti, zdravotně postižené a seniory bude jízda autobusy nadále zadarmo. Vláda bude hledat nové řešení, jak podpořit veřejnou dopravu do budoucna a tím má být jednotná jízdenka a konzistentní jízdní řády.

"Moderní veřejná doprava musí být mnohem víc než jen současný systém založený na jízdních řádech", uvedl ministr pro regionální záležitosti Madis Kallas. "Lidé se potřebují přesouvat mezi domovem, prací, školou a školkou, nakupovat, trávit volný čas nebo jít k lékaři. Veřejná doprava musí fungovat v místě a v době, kdy ji lidé nejvíce potřebují. Nepřesvědčuje již největší výzva MHD zdarma. Nebyla to chyba nebo se to nemělo zkoušet, ale motivace MHD je jinde. Pro lidi v produktivním věku je nejdůležitějším kritériem čas, tedy rychlejší a pohodlnější spojení. Zde je úkolem státu nabídnout k tomu kromě osobního auta i dobrou alternativu. A nejen proto, že zelená reforma upřednostňuje redukci aut, ale velká část lidí už auto vlastnit nemůže. Podle statistik nevlastní auto 17 procent domácností."

Začátkem roku 2024 má vzniknout nový koncept, jak by mohla vypadat krajská organizace veřejné dopravy v Estonsku v budoucnu. Nejdůležitější je, aby byla pro cestující pohodlnější a rychlejší. K tomu je potřeba zlepšit dostupnost zastávek MHD, optimalizovat přestupní doby a podle potřeby vytvořit nové linky. Na pozadí toho se plánuje, že v Estonsku vznikne systém jedné jízdenky, kde může člověk cestovat vlakem nebo autobusem s jednou jízdenkou. K tomu se plánuje mimo jiné vyvinout jednotný software pro jízdenky a cestovní plánovač různými druhy dopravy. Vizi plánuje vláda představit příští rok a a vést o ní diskuze.