Emirát Katar do deseti let s plně elektrickou dopravou
1002 autobusů Yutong objednal Katar v roce 2020. Z toho 741 bude elektrických. Foto Mowasalat

Stát v Perském zálivu a hostitel FIFA 2022 plánuje do mistrovství převést 25 procent veřejné dopravy na elektrický pohon. Nabíjecí infrastrukturu zajistí ABB.
Stát v Perském zálivu a hostitel FIFA 2022 plánuje do mistrovství převést 25 procent veřejné dopravy na elektrický pohon. Nabíjecí infrastrukturu zajistí ABB.
Veškerá veřejná doprava v Kataru má být do roku 2030 převedena na plně elektrický provoz. Půjde o obnovu všech vozidel veřejné autobusové dopravy, školní autobusy a místní dopravní systém Metro v hlavním městě Dauhá.

Přechod na dopravu s nulovými emisemi oznámila obchodní rada USA-Katar, která byla založena s cílem prosazovat obchod mezi USA a Katarem. Jako první krok jsou plány na elektrifikaci čtvrtiny katarské veřejné dopravy pro příští mistrovství světa ve fotbale. "Katar investuje,  do roku 2022 bude 25% katarské veřejné dopravy na elektrickou energii a 100% do roku 2030,“ uvádí se ve zprávě vydané US-Qatar Business Council (USQBC). Země vynakládá obrovské úsilí na udržitelnost a ochranu životního prostředí.

V rámci přípravy na mistrovství zadala Mowasalat (provozovatel veřejné dopravy v Kataru) na konci roku 2020 čínskému výrobci Yutong rekordní objednávku na 1 002 autobusů, 741 bud plně elektrických. Mowasalat je odpovědný za organizaci dopravy během mistrovství světa v roce 2022. Podle Yutong má objednávka na 1 002 autobusů hodnotu 1,8 miliardy juanů (zhruba 230 milionům Eur), což z něj činí největší objednávku v historii čínského výrobce. Vybudování nabíjecích míst i návrh infrastruktury zajistí ABB. Má jít o 125 MW nabíjecí kapacity s 1 300 konektory a 89 nabíjecími stanicemi Opportunity. Celá flotila Mowasalat bude nabíjena přes noc v depech i průběžně při provozu.

Během FIFA 2022 má být v rámci katarské uhlíkově neutrální mega sportovní akce, první svého druhu, připraveno k přepravě diváků více než 1 100 elektrických autobusů.

Současně byla uzavřena i rámcová dohoda mezi Yutong, Qatar Free Zones Authority a Mowasalat o výstavbě továrny na montáž elektrických autobusů v Kataru. Od konce roku 2022 má být v emirátu během sedmi let smontováno 1 500 elektrických autobusů, které budou také exportovány do dalších zemí na Blízkém východě, Jižní Americeale i Evropě.

Zdroj: dohanews.co