Elektrobusy v Ostravě mají nově tři dobíjecí místa
Flotila 15 elektrobusů pro tři nabíjecí ramena průběžného nabíjení na ulici Valchařská v Ostravě. Foto Siemens

Dopravní podnik Ostrava disponuje největší sítí elektrobusů v Česku, 26 elektrobusů s průběžným nabíjením se nabíjí na Hranečníku a ve Svinově a nově i v centru Ostravy. Rychlonabíječky Siemens umožní spojení s Hlučínskem elektrobusy.

Dopravní podnik Ostrava disponuje největší sítí elektrobusů v Česku, 26 elektrobusů s průběžným nabíjením se nabíjí na Hranečníku a ve Svinově a nově i v centru Ostravy. Rychlonabíječky Siemens umožní spojení s Hlučínskem elektrobusy.

Rychlonabíjení na konečné zastávce bude trvat 6 až 10 minut, a elektrobusy po něm budou schopné absolvovat další jízdu na lince jako běžný autobus. “Valchařská” tak bude nejkapacitnější nabíjecí uzel v síti Dopravního podniku Ostrava (DPO) a  Výrobcem nabíjecí stanice za více než 21 milionů korun je společnost Siemens, s.r.o. Infrastrukturu dodavatelsky zajistila za více než 9 milionů korun společnost Hroší stavby Morava a.s.

Ostrava tak má vedle Hranečníku a Svinova již třetí nabíjecí uzel přímo navazující na tramvajovou síť, odkud budou elektrobusy vyjíždět obsluhovat přilehlé lokality. Rozšíří se tak síť bezemisní dopravy, čímž se v daných místech znatelně sníží produkce CO2. Věříme, že to ocení nejen cestující, ale i všichni Ostravané,“ říká primátor města Ostrava Tomáš Macura.

Náměstek primátora pro dopravu Jan Dohnal doplňuje: „Dopravní podnik Ostrava zároveň buduje domovskou stanici až pro 18 elektrobusů ve vlastním areálu na ulici Vítkovická. Součástí stanice je přístřešek s rozvodnou skříní pro nabíjecí konzole, které slouží k nočnímu balancování baterií elektrobusů přes den průběžně dobíjených rychlonabíječkami na ul. Valchařská. Ostrava tak opět potvrzuje, že jde o moderní město, které se může pyšnit nejen pokrokovými technologiemi ale i ekologickou dopravou.“

Dokončení stavby na ul. Vítkovická za více než 36 milionů korun očekává DPO ještě na jaře 2023.

Na tomto projektu jsme pracovali několik let a konečně můžeme říci, že máme hotovo. V Ostravě je realizován největší elektromobilní projekt ve veřejné dopravě tohoto typu. Máme celkem 26 elektrobusů s průběžným nabíjením, které dokážeme napájet pomocí strategicky rozmístěných nabíječek ve Svinově, na Hranečníku a nově i v centru města. Díky tomu bude každý desátý vypravovaný autobus DPO elektrobus. Tyrkysové elektrobusy s průběžným nabíjením se stávají součástí tepu centra města. Navazujeme tím na strategii „bez dieselu“. DPO je zkrátka zase zelenější,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Hromadná doprava má zásadní vliv na kvalitu života prostředí ve městech. Zavádění elektrobusů v Ostravě prospívá životnímu prostředí a zlepšuje komfort ostravských cestujících, “ říká Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure. „Prokázali jsme, že dobíjení elektrobusů, na které postačí pouze několik málo minut, lze realizovat přímo v centru města, s minimálními zásahy do stávající infrastruktury,“ dodává Hüner.

V ulici Valchařská jsou v provozu celkem tři dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografy. Nejmodernější dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 disponují jmenovitým výkonem 300 kW, špičkovým výkonem 400 kW, maximálním stejnosměrným výstupním proudem 500 A až do napětí 600 V a jejich spolehlivý a optimalizovaný chod řídí jednotky Simatic S7. Všechny dobíjecí body jsou vybaveny průmyslovým kamerovým systémem a budou provozovány samoobslužně. Již od jara roku 2022 je v provozu na terminálu Hranečník dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografem.

Technologie Siemens zajišťují také měření a přenos dat do energetického systému DPO. Softwarová a hardwarová výbava dobíjecích stanic umožňuje vzdálené ovládání a automatické řízení procesu dobíjení, navíc je možné měnit i velikost dobíjecího výkonu. Připojení na elektrickou síť zajišťují dva vysokonapěťové suché transformátory v lokalitě Valchařská, jeden suchý transformátor pak 800 kVA v lokalitě Hranečník

K 1. lednu 2022 bylo ve vozovém parku DPO 294 autobusů, z toho 227 CNG a 8 elektrobusů. Na konci roku 2023 počítá DPO s 227 CNG autobusy a 32 elektrobusy (26 s průběžným dobíjením, ostatní s nočním dobíjením). V loňském roce rozšířil svou flotilu elektrobusů o 24 vozů, které dodala společnost Solaris Bus & Coach. Jedná se o doposud největší zakázku na dodání elektrobusů v ČR. Solaris Urbino 12 jsou vybaveny bateriemi Solaris High Power s celkovou kapacitou 91,4 kWh. Tato kapacita je optimální volbou pro časté krátké dobíjení, které je typické pro trasu, kterou tyto elektrobusy obsluhují. Elektrobusy jsou dodány v běžné délce 12 metrů, každý pojme až 80 cestujících (stojících a sedících). Denní dojezd nových elektrobusů činí díky průběžnému dobíjení na konečných zastávkách až 400 kilometrů. Díky ultra výkonné dobíjecí technologii nebude dobíjení vozů v průběhu dne trvat déle než 10 minut.