Double-deckery VDL pro veřejnou dopravu v Irsku

Autokary Futura jsou součástí veřejné dopravy v Irsku více než 10 let. Do příměstské a regionální dopravy letos vyjede 53 nových dvoupodlažních.
Autokary Futura jsou součástí veřejné dopravy v Irsku více než 10 let. Do příměstské a regionální dopravy letos vyjede 53 nových dvoupodlažních.
V letošním roce dodá VDL Bus & Coach ve dvou fázích 53 dvoupodlažních autobusů Futura FDD2-141 irskému Národnímu úřadu pro dopravu (NTA). NTA je odpovědný za financování a organizování veřejné dopravy v Irsku. Vozidla jsou určená pro regionální a příměstskou autobusovou dopravu.

Futura FDD2-141 je postavena na míru požadavkům. Vozidla jsou vybavena dvěma dveřmi s dvěma schody, celková výška 4,17 metru umožňuje zvýšit úroveň stropů na dolní i horní palubě na 1,82 metru. Rovná podlaha po celé ploše spodního patra a široké jednokřídlé středové dveře vybavené rampou umožní cestujícím se sníženou pohyblivostí snadnější nastupování a vystupování. VDL dodává vozy kompletně s odbavovacími, informačními a kamerovými systémy.

Řada Futura nabízí příznivé provozními náklady. Je to částečně způsobeno nízkou hmotností vozidla a účinným hnacím ústrojím. FDD2-141 pro NTA jsou vybaveny motory DAF MX11 s výkonem 330 kW/450 hp a točivým momentem 2 300 Nm kombinovanými s 12stupňovou automatickou převodovkou ZF Traxon. Funkce Predictive Powertrain Control (PPC) zohledňuje výškové rozdíly a podle toho přizpůsobuje strategii řazení s cílem šetřit palivo.

VDL Bus & Coach má s typem Futura ve veřejné dopravě úspěch. Stovky autokarů Futura FHD2 a FMD2 se používají kromě Irska ve Francii a Skandinávii a dvoupodlažní Futura FDD2 v Nizozemsku, Itálii, Francii a Německu. Na konci roku 2020 VDL Bus & Coach oznámila svou první objednávku na pět Futura FMD2-148 pro meziměstskou dopravu na Islandu pro společnost Hópbílar ze skupiny Hafnarfjörður. Nejdelší dostupná verze 14,8 metrů bude v provozu na linkách spojujících hlavní město Reykjavík s okolními oblastmi, s městem Akureyri na severu země a na trasách na jih, k trajektu na ostrov Vestmannaeyjar.

VDL má k dispozici různá řešení pro meziměstský segment dopravy. Pokud je poptávka po vysokém počtu cestujících ve městech a metropolitních oblastech, kde je relevantní stop - & - go, je k dispozici 13metrový double-decker, také s plně automatickou převodovkou. Kromě ekologického provozu a komfortního cestování nabízí maximální kapacitu cestujících v kombinaci s maximální manévrovatelností. Na převážně dlouhé vzdálenosti je ideálním řešením jedinečná VDL Futura FMD2-135. Tento model s 2 nápravami má maximální kapacitu 61 sedících cestujících. Tento model je vhodný i pro přepravu vozíčkářů, výtah lze integrovat ke středovým dveřím.


Double-deckery VDL pro veřejnou dopravu v Irsku
V Irsku se double-deckery používají i pro příměstskou a regionální dopravu. Foto Go-Ahead Ireland
Double-deckery VDL pro veřejnou dopravu v Irsku
VDL Futura FMD2-135 pro Island. Foto VDL