Deset nových autobusů do Karlových Varů dodají SOR a COREX
Flotilu Dopravního podniku Karlovy Vary za 95 dní posílí šest nových autobusů Iveco Urbanway 12. Foto DPKV

Zatímco čtyři SOR NSG 12 přijedou do lázeňského města na začátku roku 2025, šest nových autobusů IVECO URBANWAY již za tři měsíce.

Zatímco čtyři SOR NSG 12 přijedou do lázeňského města na začátku roku 2025, šest nových autobusů IVECO URBANWAY již za tři měsíce.

Dopravní podnik Karlovy Vary vyhlásil výběrová řízení na nové městské nízkopodlažní autobusy do délky 12,5 metru s pohonem na CNG v prosinci 2023. Nákup deseti autobusů rozdělil do dvou zakázek, u šesti autobusů měly být motory o výkonu min. 240 kW, u čtyř o výkonu 220 kW. Protože podmínku výkonnějších motorů nebyli schopni výrobci splnit, dopravní podnik obě soutěže zrušil a 15. ledna 2023 zveřejnil dvě nové, již bez specifikace motoru.

Do výběrového řízení na dodávku čtyř autobusů do délky 12,5 metru se třemi dveřmi a pohonem na CNG, které bylo vyhodnoceno jako první, podaly nabídky BusPlan Import (prodejce tureckých autobusů BMC), CZ COREX a SOR Libchavy. BusPlan nesplnila některé formální požadavky zadávacího řízení, například nepředložila Seznam poddodavatelů, Technickou specifikaci vozidel předložila jen v anglickém jazyce a neuvedla ani údaje o složení jistoty, byla proto ze soutěže vyloučena. Společnost COREX s nabídkovou cenou o 400 000 vyšší skončila na druhém místě v pořadí za SOR Libchavy s cenou 30 mil. Kč, tj. 7,5 mil. za jeden autobus.

Ve výběrovém řízení na šest nízkopodlažních autobusů stejné specifikace nabídl COREX cenu 44,1 mil. korun (7,350 mil za vůz). Druhý SOR Libchavy zůstal u stejné ceny za vozidlo a jeho celková nabídková cena tak činila 45 mil. Kč.

Kritérii pro hodnocení byly v obou zakázkách nabídková cena (váha 70%) a doba dodání (30%). SOR byl schopen dodat všechny autobusy za 275 dnů, tedy maximální lhůtu, kterou dopravní podnik požadoval. COREX za 270 dnů, resp. za 95 dní u šesti autobusů.

Smlouva se SOR Libchavy byla zveřejněna v Rejstříku smluv 2. května s CZ COREX 21. května 2024.

Autobusy značky SOR budou mít v městské dopravě v Karlových Varech premiéru. Dopravní podnik sice 52 vozů SOR ICNG 10,5 vyrobených v Libchavách provozuje, má je ale pronajaté od Karlovarského kraje pro provoz v linkové dopravě. Městské autobusy URBANWAY vyráběné Iveco Bus ve francouzském Annonay má dopravní podnik ve flotile od roku 2015. Kromě dvanáctimetrových také čtyři kloubové.

Dopravní podnik Karlovy Vary ještě poptává dodavatele dvaceti autobusů s hybridním a dieselovým pohonem. Mají zvýšit kapacitu na meziměstských krajských linkách, pro které Karlovarský kraj pořídil 170 menších autobusů na CNG.