Autobusy pro Dopravní podnik Cheb dodá KAR Group
Nový dopravce MHD zajišťuje provoz třinácti staršími autobusy a má na starosti i provoz Dopravního terminálu Cheb. Foto Město Cheb

Do konce června převezme dopravní podnik devět autobusů IVECO Urbanway Natural Power a dva midibusy ROŠERO. Má to ale odkládací podmínky.

Do konce června převezme dopravní podnik devět autobusů IVECO Urbanway Natural Power a dva midibusy ROŠERO. Má to ale odkládací podmínky.

Nově vzniklý Dopravní podnik Cheb zveřejnil 27. října výběrové řízení na "Pořízení nízkoemisních bezbariérových vozidel pro MHD Cheb pro rok 2023". Zakázka byla  rozdělena na dvě části: 9 ks autobusů v délce do 12,3 m (minimálně pro 80 osob) se třemi dveřmi a  2 ks midibusů délky 7,5 - 8,5 m (minimálně pro 30 osob) se dvěma dveřmi. Termín pro dodání byl po prodloužení stanoven do 30. 6. 2023. Vítězem zakázek na standardní autobusy i midibusy na CNG se stala KAR Group, se kterou Dopravní podnik Cheb uzavřel 20. února smlouvy (zveřejnění v registru). Zpráva z hodnocení nabídek není zatím zveřejněna a nejsou tak známi ani případní další uchazeči.

Nabídková cena KAR Group za 9 ks autobusů v délce cca 12 metrů činí  53 505 000 Kč bez DPH. Za 2 ks midibusů zaplatí dopravní podnik 7 980 000 Kč bez DPH. Zadavatel požadoval k povinné dvouleté servisní smlouvě volitelně další rok, se servisem po dobu 36  měsíců jde u standardních autobusů o celkovou cenu 54 441 700 Kč bez DPH, u midibusů 8 183 000 Kč bez DPH. KAR Group počítá s dodáním vozidel IVECO Urbanway Natural Power a midibusy ROŠERO.

Dopravní podnik Cheb zajišťuje MHD v Chebu od začátku roku 2023, 100% podíl podniku od července 2022 vlastní Město Karlovy Vary. Dopravní podnik Cheb sídlí podle obchodního rejstříku na stejné adrese jako Dopravní podnik Karlovy Vary, kam mají být také nové autobusy dodány.

Dodávky však budou uskutečněny pouze v případě, že bude v platnosti smlouva mezi Městem Cheb a Dopravním podnikem Cheb o zajištění dopravní obslužnosti MHD v Chebu a do obce Pomezí do 31. 12. 2032.  V současné době je uzavřena pouze smlouva o veřejných službách v režimu mimořádné situace od 1. 1. 2023 do konce roku 2023. Důvodem je neukončené řízení u ÚOHS, který na základě iniciativy původního dopravce Autobusy Karlovy provádí přezkum úkonů Města Cheb při výběru nového dopravce. Dopravní podnik má právo opce na prodloužení uzavřené smlouvy do konce roku 2024. Další podmínkou pro převzetí autobusů je získání dotace z IROP a uzavření smlovy o poskytnutí dotace.