50 elektrických double deckerů pro Edinburgh
Lothian Buses před objednáním vyzkoušela Volvo BZL Electric ve čtyřměsíčním provozu. Na snímku před Edinburským hradem. Foto Volvo

Společnost Lothian objednala od Volvo Buses 50 nových dvoupodlažních autobusů Volvo BZL Electric. Do hlavního města Skotska přijedou s karoserií MCV. S karosérií od egyptské MCV budou na začátku roku 2025 jezdit i městské autobusy Volvo 7900 Electric.

Společnost Lothian objednala od Volvo Buses 50 nových dvoupodlažních autobusů Volvo BZL Electric. Do hlavního města Skotska přijedou s karoserií MCV. S karosérií od egyptské MCV budou na začátku roku 2025 jezdit i městské autobusy Volvo 7900 Electric.

S investicí přes 24 milionů liber (přibližně 676 milionů korun) převezme Lothian nová vozidla ve dvou dodávkách v průběhu roku 2024, první vozy se v ulicích Edinburghu objeví na začátku jara. Autobusy budou postaveny na novém podvozku elektrického autobusu Volvo BZL Electric s karosérií od egytpské MCV představeného před dvěma lety.

Dvoupodlažní vozy v Edinburghu nabídnou vyšší komfort a tišší cestování, každý pojme více než 70 cestujících a mají Wi-Fi, vysoká opěradla sedadel a nabíjecí body USB. Řidiči budou také těžit z klidného a tichého pracovního prostoru, který snižuje stres, zatímco systém zrcátek s kamerou zlepšuje výhled za všech podmínek.

Ještě před objednáním Lothian Buses přes čtyři měsíce předváděcí vůz testovala. "LothianBuses testovala náš BZL Electric více než čtyři měsíce a fungoval fantasticky. Zpětná vazba byla všeobecně pozitivní – od řidičů, cestujících a vedení společnosti. Dojezd vozidla byl více než dostatečný pro celodenní provoz v Edinburghu, což se osvědčilo i v těch nejchladnějších zimních dnech," říká Domenico Bondi, generální ředitel Volvo Buses ve Velké Británii a Irsku.

Sarah Boyd, generální ředitelka společnosti Lothian: „Jsme rádi za spolupráci s Volvo Buses na zavedení flotily 50 dvoupodlažních vozů s nulovými emisemi do našeho vozového parku. Společnost Lothian nadále podporuje strategie skotské vlády a rady města Edinburgh zaměřené na zlepšení kvality místního ovzduší a s tou investicí hrajeme roli při zlepšování kvality ovzduší ve městě." Čistší a ekologičtější autobusy jsou klíčem k ekologické strategii Lothian „Driving to Net Zero“, která byla zahájena minulý týden a zahrnuje plány na pokračující nákupy autobusů s nulovými emisemi a budování infrastruktury v průběhu příštího desetiletí. Lothian zajišťuje v Edinburghu provoz na 50 linkách.

Nové autobusy budou poháněny čistě elektrickým pohonem Volvo, který zahrnuje 200kW elektromotor spojený s dvoustupňovou automatizovanou převodovkou. Každé vozidlo je  vybaveno pěti lithium-iontovými bateriemi s maximální skladovací kapacitou 470 kW/h a umožňují dojezd až 300 km, který lze za provozu prodloužit díky rekuperačnímu brzdovému systému. Budou se nabíjet přes noc na nových nabíjecích stanicích instalovaných v garáži společnosti na Annandale Street za 3-4 hodiny.

Volvo Buses a výrobce nástaveb MCV již mají na britském trhu zavedenou a úspěšnou spolupráci. Mimo jiné Stagecoach ve Skotsku koupila 25 autobusů a Metroline v Londýně 48 autobusů. Letos na jaře si Stagecoach objednala od Volvo 150 dvoupodlažních a 20 jednopodlažních autobusů na podvozku BZL s karoseriemi od MCV. Letos na jaře si městská autobusová společnost Warrington's Own Buses objednala 105 jednopodlažních elektrobusů od Volvo/MCV.

Na začátku září 2023 podepsaly Volvo Buses a MCV smlouvu na výrobu karoserií pro elektrické autobusy Volvo 7900 Electric a Volvo 7900 Electric Artic pro evropské zákazníky. Později i pro elektrický autobus pro meziměstskou dopravu. Zákazníci už by měli mít možnost ojednávat vozidla, začátek výroby se očekává v roce 2024 a první dodávky se očekávají v prvním čtvrtletí 2025.