Vyšel první díl Encyklopedie československých autobusů a trolejbusů.
Škodovácký autobus na lince Praha - Mělník na obálce knihy.

Pro milovníky historie vydalo nakladatelství CORONA knihu Martina Haráka. Připravují se další 3 díly.
Pro milovníky historie vydalo nakladatelství CORONA knihu Martina Haráka. Připravují se další 3 díly.
První dvě kapitoly knihy obsahují dochované informace o dnes již neexistujících typech prvních autobusů a popis začátků autobusové dopravy státních pošt v období Rakouska-Uherska. Chronologicky je zachycen vývoj celého spektra autobusové dopravy - použité typy autobusů a trolejbusů, individuální karosářské variace na dodaných podvozcích, karosárny, soukromí provozovatelé, organizační schéma Státních drah a poválečného n.p. ČSAD.

Ve třetí kapitole autor textem, fotografiemi a reprintem dobového prospektu přibližuje výrobu a technické parametry jednotlivých typů autobusů výrobních značek Laurin & Klement a RAF.

Obsah poslední kapitoly zakončené dvoustranou tabulek technických parametrů autobusů a trolejbusů Škoda tvoří obsáhlejší popisy jednotlivých typů a reprinty dobových firemních prospektů a technických výkresů. Samostatnou vloženou přílohu tvoří čitelné zmenšené kopie původních firemních technických výkresů.

V následujících 2 letech bude soubor doplněn na 4 díly:

  1. Historie značky Škoda - 1. část (vyšlo)
  2. Dokončení historie značky Škoda do roku 1989 (vyjde ještě letos=2006)
  3. Historie Praga, Walter, Wikov a zahraničních autobusů a trolejbusů v bývalé ČSR
  4. Historie autobusů a trolejbusů značky Tatra
UPOZORNĚNÍ leden 2009: Vydavatel změnil strategii a zahraniční auta dostanou svůj vlastní 4. díl, Tatra pak další, 5. díl.
Encyklopedie československých autobusů a trolejbusů I.díl, autor Martin Harák, nakladatelství Corona s.r.o., pevná vazba, laminované desky, A4, 240 stran, 290 fotografií, 18 výkresů a vložená příloha, resumé v němčině a angličtině, prodejní cena 899 Kč
Knihu lze objednat na corona.publ@volny.cz. Lze ji zakoupit i v každém dobrém knihkupectví v ČR. Je distribuována plošně po republice.