Volvo Trucks uvede příští rok na trh kompletní řadu elektrických nákladních vozidel

Od roku 2021 bude Volvo nabízet v Evropě kompletní řadu akumulátorových vozidel určených pro rozvážku, svoz odpadu, regionální přepravu a obsluhu staveb ve městech.
Od roku 2021 bude Volvo nabízet v Evropě kompletní řadu akumulátorových vozidel určených pro rozvážku, svoz odpadu, regionální přepravu a obsluhu staveb ve městech.
Nabídka elektrické verze těžkých nákladních vozidel představuje významný krok vpřed na cestě k přepravě bez využívání fosilních paliv. Volvo Trucks nyní provádí testy elektrických těžkých nákladních vozidel Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX, která budou v Evropě využívána v regionální přepravě a na stavbách ve městě. Tato nákladní vozidla budou mít celkovou hmotnost soupravy až 44 t. V závislosti na konfiguraci akumulátorů bude dojezd vozidel až 300 km. Prodej začne příští rok a sériová výroba bude zahájena v roce 2022.

Rychlým nárůstem počtu elektrických těžkých nákladních vozidel chceme přispět k tomu, aby naši zákazníci a kupující přepravních služeb dokázali dosáhnout svých cílů v oblasti udržitelnosti. Ve vlastním oboru podnikání jsme odhodláni směřovat v budoucnu k udržitelnosti,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Volvo zahájilo v roce 2019 výrobu vozidel Volvo FL Electric a Volvo FE Electric. Jedná se o elektrická nákladní vozidla určená pro rozvážku ve městech a svoz odpadu, a to zejména v Evropě. V Severní Americe začne prodej nákladního vozidla pro regionální dopravu Volvo VNR Electric k datu 3. prosince 2020.

Elektrická vozidla pro náročnou dálkovou přepravu přijdou během tohoto desetiletí. Bude se jednat o akumulátorová elektrická nákladní vozidla a elektrická nákladní vozidla s palivovými články, která budou disponovat větším dojezdem. Cílem Volvo je zahájení prodeje elektrických nákladních vozidel s pohonem vodíkovými palivovými články ve druhé polovině tohoto desetiletí. Pro zavádění vodíkových palivových článků do pohonných systémů připravuje Volvo Group spolu s Daimler Truck AG společný podnik. Ambicí partnerů je stát se předním světovým výrobce palivových článků.  Celá výrobní řada Volvo se závislosti na fosilních palivech má zbavit do roku 2040. Podmínky realizace celého přechodu tohoto posunu a také jeho rychlost se u různých přepravců na různých trzích výrazně liší v závislosti na mnoha proměnných. K nim patří finanční pobídky, přístup k infrastruktuře dobíjení a typy přepravy. Většina přepravních společností bude přecházet na elektrický pohon vozidel postupně. Mnoho z nich bude během přechodného období provozovat smíšený vozový park nákladních vozidel s pohonem na různá paliva.

Náš podvozek je zkonstruován nezávisle na použitém hnacím ústrojí. Zákazníci si mohou zakoupit několik nákladních vozidel Volvo stejného modelu, pouze s tím rozdílem, že některé budou elektrické a jiné s pohonem na zemní plyn nebo motorovou naftu. Co se týče vlastností produktů, například pracoviště řidiče, spolehlivosti a bezpečnosti, splňují všechna naše vozidla stejně vysoké standardy. Řidiči se v každém vozidle budou cítit jako doma a vždy je dokážou bezpečně a efektivně ovládat bez ohledu na používaný typ pohonu,“ říká Roger Alm.

Z pohledu společnosti Volvo Trucks spočívá přechod k udržitelnější dopravě pro provozovatele nákladní přepravy hlavně v co nejplynulejším postupu a přizpůsobování. Nabízená řešení musí být prostá fosilních paliv a musí přepravcům umožňovat dosažení potřebné míry ziskovosti a produktivity. Volvo poskytuje komplexní řešení, jejichž součástí je plánování tras, správná specifikace vozidel, dobíjecí zařízení, financování a služby. "Důležitější než kdy dříve bude dlouhodobá jistota, kterou my a naše globální servisní síť poskytujeme zákazníkům,“ uvádí Roger Alm.

Volvo Trucks


Volvo Trucks uvede příští rok na trh kompletní řadu elektrických nákladních vozidel
Volvo Trucks uvede příští rok na trh kompletní řadu elektrických nákladních vozidel