Velká objednávka elektrických autobusů pro RATP dev London
Dvoupodlažní eBus BYD ADL Enviro400EV. Foto BYD ADL

BYD UK a Alexander Dennis Limited dodají do roku 2037 společně do Londýna 195 dvoupodlažních i standardních autobusů.
BYD UK a Alexander Dennis Limited dodají do roku 2037 společně do Londýna 195 dvoupodlažních i standardních autobusů.
Dosud největší objednávku elektrických autobusů ve Velké Británii zadal RATP Dev London, jeden z hlavních dopravců Transport for London (TfL). 195 double-deckerů a sólo autobusů je součástí dopravní strategie Londýna, podle které budou všechny autobusy TfL do roku 2037 s nulovými emisemi a veškerá londýnská doprava se stane bezemisní.

Partnerství BYD ADL trvá pět let, BYD přispívá svou technologií elektrického pohonu a ADL britskými karoseriemi přizpůsobenými provozním požadavkům. Jen v Londýně najelo více než 400 elektrických autobusů BYD ADL přes 20 milionů kilometrů. Objednáno je dalších přibližně 300 vozidel, včetně těchto nejnovějších pro RATP Dev London. Dopravce bude do začátku roku 2022 největším provozovatelem elektrických autobusů v Londýně, téměř 25% flotily London United a London Sovereign je plně elektrické.

Dodávky začnou v létě. 68 jednopodlažních ADL BYD Enviro200EV - včetně 21 menších 10,2metrových modelů - a 127 dvoupodlažních BYD ADL Enviro400EV bude rozmístěno v depech Fulwell, Harrow a Shepherd's Bush, které budou obsluhovat trasy na západ od hlavního města. Autobusy se připojí k 36 stávajícím, které jsou v provozu od roku 2018, a 29 double-deckerům BYD ADL dodaným v loňském roce. Zpětná vazba od společnosti RATP Dev London na tato vozidla je podle výrobců velmi pozitivní, zejména dvoupodlažní BYD ADL Enviro400EV je na 24hodinových linkách velmi spolehlivý.

RATP Dev London v rámci partnerství s TfL zahájilo první 100% elektrifikovaný provoz před necelými dvěma lety a vloni zavedl první plně elektrickou 24hodinovou autobusovou linku s double-deckery v Londýně. Do začátku roku 2022 bude provozovat 15 tras s nulovými emisemi a pět garáží nechá přestavět na elektrické.

Pro BYD UK jde o významný okamžik v rozvoji značky BYD ve Velké Británii, protože veřejná doprava v hlavním městě je zpravidla vzorem pro další města, která také budou směřovat k eMobilitě. Rekordní objednávka RATP Dev London je také potvrzením důvěry v britské elektrické autobusy ADL.


Velká objednávka elektrických autobusů pro RATP dev London
Jednopodlažní eBus BYD ADL Enviro200EV. Foto BYD ADL