Ve Varšavě je v ulicích maximální počet vozidel MHD
Varšava - První dveře vozidel jsou zavřeny a přední část je oddělena, aby byla zachována dostatečná vzdálenost od kabiny řidiče. Foto příměstský vlak SKM

Město omezilo počet lidí, kteří mohou cestovat v každém z vozidel MHD, zároveň zvýšilo počet vozidel. V pondělí 19. října vyjelo 1 560 autobusů a 425 tramvají.
Město omezilo počet lidí, kteří mohou cestovat v každém z vozidel MHD, zároveň zvýšilo počet vozidel. V pondělí 19. října vyjelo 1 560 autobusů a 425 tramvají.
Od soboty 17. října je Varšava v červené epidemiologické zóně a s tím přichází i omezení počtu přepravovaných cestujících ve vozidlech varšavské veřejné dopravy a více vozidel, které vyjely do ulic.

Ve vozidlech MHD může podle aktuálních nařízení cestovat jen 30 procent lidí (sedících i stojících) a obsazeno může být jen 50 procent sedadel. Informace o maximálním počtu jsou uvedeny na každém konkrétním vozidle.

Starosta Varšavy Rafał Trzaskowski oznámil, že do ulic Varšavy budou uvolněna veškerá dostupná kolejová vozidla. "Děláme vše proto, aby byla cesta varšavskou veřejnou dopravou bezpečná. Pondělí 19. října bude prvním pracovním dnem nových omezení. Proto v pondělí pošleme do Varšavy maximální počet autobusových a tramvajových vozidel - 1 560 autobusů (o cca  40-50 autobusů v ranní dopravní špičce více než obvykle), 425 tramvají (více o 8 tramvají), 20 příměstských vlaků SKM a 54 vlaků metra “- informoval městský úřad.

Hlavní město Polska se snaží zabránit situaci, kdy autobusy, tramvaje nebo metro přepravují příliš mnoho cestujících. Například - 18 metrový (kloubový) autobus může v závislosti na typu pojmout 40-54 lidí. Dvanáctimetrový autobus odveze 21-35 lidí; 9 metrový  16-17. Starší typ tramvaje, ve dvou vozech, pojme 60-70 osob; nízkopodlažní - cca 60 osob. Vlaky metra, v závislosti na typu, odvezou 340-450 cestujících. Příměstské vlaky podle typu od 210 do 292 osob.

Stejně jako u nás, i ve vozidlech varšavské veřejné dopravy si cestující musí zakrýt ústa a nos a dodržovat přiměřenou vzdálenost od ostatních. Doporučuje se také naplánovat si cestu tak, aby byla co nejkratší. První dveře vozidla jsou uzavřeny a přední část je oddělena, aby byla zajištěna dostatečná vzdálenost od kabiny řidiče. Řidiči na zastávkách na znamení otevírají dveře.

Dopravci provádějí každodenní dezinfekci vozidel. Město se stará o bezpečnost řidičů a řidičů tramvají - jsou pro ně zajištěny osobní ochranné prostředky a dezinfekce.
Rovněž byla zavedena vhodná organizace práce lidí, zejména omezení schůzek na nezbytné minimum. Nové postupy mají také revizoři, kteří kontrolují přípustný počet osob ve vozidle a kontrolují dodržování pravidel.

Město se také připravuje na oslavy blížících se Dušiček, kdy varšavské hřbitovy navštěvuje několik stovek tisíc obyvatel města i z celého Polska. Během epidemie, kdy je důležité udržovat sociální odstup a vyhýbat se shlukování, je doporučeno navštívit hroby dříve a byly proto posíleny stávající i spuštěny nové linky už tento víkend.


Ve Varšavě je v ulicích maximální počet vozidel MHD