VDL Bus & Coach vstupuje do veřejné dopravy v Lotyšsku

Autobusy Futura a MidEuro vyjedou od 1. srpna pro BBus v oblastech měst Riga, Saldus a Kuldiga.
Autobusy Futura a MidEuro vyjedou od 1. srpna pro BBus v oblastech měst Riga, Saldus a Kuldiga.
VDL Bus & Coach debutuje v sektoru veřejné dopravy v Lotyšsku. S 30 vozy Futura FMD2-129, jedním FMD2-135 a 21 malými autobusy MidEuro v meziměstské verzi posiluje lotyšská dopravní společnost BBus flotilu pro veřejnou dopravu v regionech Riga, Saldus a Kuldiga.

Objednávka od BBus je pro VDL Bus & Coach čtvrtou pro Futuru pro sektor veřejné dopravy: na konci loňského roku prodala na Island pět vozů, nyní v červenci nasadil Bus Éireann třicet dálkových autobusů pro svou komerční meziměstskou dopravu v Irsku a ještě letos bude dodáno dalších 53 dvoupodlažních vozů Futura FDD2-141 Irskému národnímu dopravnímu úřadu (NTA) pro regionální a příměstskou dopravu.

"Spolupráce s BBus je pro nás velmi cenná," říká Marcel Jacobs, obchodní ředitel VDL Bus & Coach. "S tímto partnerem děláme další důležitý krok vpřed. Jsme na to hrdí. VDL Bus & Coach staví autobusy vhodné nejen pro cestování na dlouhé vzdálenosti, ale také pro meziměstské a pravidelné spoje už mnoho let. Nasazením Futury do veřejné dopravy v Lotyšsku můžeme ukázat, jak univerzální je."

Futury jsou vybaveny kamerovými systémy a informačními panely. Jsou upraveny pro přepravu maximálního počtu cestujících. Všech 31 vozů je bezbariérových pro cestující se sníženou pohyblivostí. To platí také pro 21 vozů MidEuro, Tour Basic 15 + 1 založených na voze Mercedes Sprinter 514CDI. Jejich délka je 8 067 mm.

Nasazením nové flotily od VDL máme jistotu moderních autobusů, které na lotyšském trhu posunou kvalitu na novou úroveň,“ říká Vitalijs Komars, generální ředitel společnosti BBus. „Tímto způsobem můžeme zlepšit naše služby cestujícím a zajistíme optimální zážitek z cestování. Víme, že VDL Bus & Coach je jedním z největších výrobců autobusů v Evropě a že vyrábí skvělé autobusy. Berou však také ohled na udržitelnost, což bylo pro nás při výběru důležitým faktorem.“

Lotyšská společnost B-Bus byla založena v roce 1998 a má více než 20 let zkušeností v osobní dopravě v Lotyšsku a Litvě. Dnes má 550 autobusů na 200 linkách a zaměstnává 1 000 lidí. Její vozy najedou 25 milionů kilometrů ročně a přepraví 30 milionů cestujících.