Středočeský kraj vybaví autobusy zařízením pro aktivní preferenci
V současné době preference MHD na semaforech funguje pouze v autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy, v roce 2023 se jí dočkají zřejmě i autobusy zajišťující obslužnost Středočeského kraje a směřující do hlavního města. Foto ROPID

V polovině roku 2023 by mělo mít 400 autobusů středočeských dopravců zajíždějících do Prahy na semaforu většinou zelenou. Záměr schválila Rada kraje.
Reklama
V polovině roku 2023 by mělo mít 400 autobusů středočeských dopravců zajíždějících do Prahy na semaforu většinou zelenou. Záměr schválila Rada kraje.
Vybavit celkem 400 autobusů zařízením pro aktivní preferenci na území Prahy hodlá Středočeský kraj do roku 2023. „Nákup těchto zařízení plánujeme u všech dopravců, kteří budou zajišťovat dopravní obslužnost na linkách Středočeského kraje, které zajíždějí do Prahy,“ informoval po jednání krajské rady 2. listopadu radní pro oblast dopravy František Petrýl.

Záměr vybavit autobusy tímto zařízením, které umožní zajistit vyšší rychlosti, plynulosti a spolehlivosti provozu autobusových linek byl také rozhodnutím Rady kraje zařazen do zásobníku projektů spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu (ITI). „Jeho celkové odhadované finanční náklady pro 400 autobusů představují 130,8 milionů korun,“ vyčíslil F. Petrtýl. Ten vysvětluje, že jde o zařízení, které zjednodušeně řečeno komunikuje se systémem světelné signalizace na křižovatkách, a pokud to dopravní situace umožňuje, tak autobusům rozsvítí na semaforu zelenou, aby mohly plynule projet.

Využití zařízení v autobusech má podle jeho slov nejen vliv na atraktivitu veřejné dopravy, ale i na efektivitu jejího provozu, protože umožňuje důsledněji dodržovat jízdní řád. „Díky zvýšení cestovní rychlosti se zvýší i oběžné rychlost dané linky, čímž se může snížit také počet vozidel potřebných k zajištění provozu linky,“ slibuje si od využívání moderního zařízení z oboru telematiky radní F. Petrtýl.

K zásadním efektům aktivní preference se řadí úspory nafty dosažené snížením počtu zabrzdění a rozjezdů autobusů před světelnými signalizačními zařízeními a v kolonách popojíždějících vozidel, úspory na počtu autobusů v oběhu a zrychlování veřejné hromadné dopravy ve městě, včetně zvyšování komfortu přepravy ve veřejné hromadné dopravě. V současné době preference městské hromadné dopravy funguje pouze v autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy. S instalací zařízení v autobusech středočeských dopravců je počítáno v polovině roku 2023.