Sníh a mráz výrazně komplikuje dopravu, i tu veřejnou
V Brně se snažili zabránit ledu, aby obalil trolejové vedení. Foto DPMB

Bestie z východu dorazila a podle očekávání přinesla sněžení, ledovku a komplikace v dopravě.
Bestie z východu dorazila a podle očekávání přinesla sněžení, ledovku a komplikace v dopravě.
Předpovědi počasí se naplnily. Po celé republice jsou komunikace obtížně sjízdné a může docházet ke zpoždění spojů. Dopravci se na počasí snažili připravit, přesto sníh a mráz způsobuje řadu zpoždění a některé silnice byly uzavřeny.

Dopravní podnik města Brna povolal na noční směnu řadu posil. Zaměstnanci se snažili udělat všechno proto, aby zachovali tramvajovou a trolejbusovou síť průjezdnou. Ve večerních a nočních hodinách projíždělo městem téměř 40 tramvají a trolejbusů, aby na trolejovém vedení neulpívala ledovka. Ze stejného důvodu noční směny posouvaly ve vozovnách vozy tam a zpět. Namísto 2 mělo noční směnu na dispečinku 10 pracovníků, kteří přijímali až pět telefonických hovorů za minutu. Trolejbusové vedení bylo ošetřeno nemrznoucí směsí a výhybky jsou stále vyhřívané. Přesto tramvaje nabíraly ráno až 30 minut zpoždění.

S rychle se tvořící námrazou na trolejovém vedení a špatnou sjízdností silnic se snaží od nočních nedělních hodin bojovat i pracovníci Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO). Silná námraza na trolejovém vedení způsobila, že v provozu zůstaly jen trolejbusy s pomocným dieselagregátem a autobusy. Ani bateriové trolejbusy se na námrazou obaleném vedení po vybití baterií nedokázaly znovu dobíjet. Námraza na vedení dosahovala síly až 0,5 centimetru.

Pracovníci DSZO se snažili již v noci z neděle na pondělí strhávat námrazu z trolejového vedení, ale rozsah namrznutí byl příliš velký. V ranních hodinách proto DSZO vypravila i na trolejbusové linky všechny své autobusy, které má ve vozovém depu, aby byla zajištěna alespoň omezená dopravní obslužnost v celé síti. Většina spojů jezdila mimo pravidelné jízdní řády. Během dopoledne by se díky většímu počtu nasazených zaměstnanců a veškerým dostupným opatřením měla vracet do normálního stavu.

V Pražské integrované dopravě je díky sněhu a zhoršené sjízdnosti komunikací značně omezen provoz autobusů. Provoz byl ráno zastaven mezi Štěchovicemi, Novým Knínem a Dobříší a v oblasti Kostelce nad Černými lesy a Nového Knína, na Kolínku a Nymbursku byl provoz silně omezen.

Sněhová nadílka komplikuje dopravu i v Praze a ostatních krajích. Cestující v této situaci mohou volat na krajské dispečinky a aktuální polohu svých spojů nebo on-line přehled odjezdů ze zastávek naleznou v aplikacích, které krajské úřady nebo organizátoři veřejné dopravy provozují.



Sníh a mráz výrazně komplikuje dopravu, i tu veřejnou
Námraza v Brně v roce 2014. Foto DPMB