Scania na veletrhu CZECHBUS se Citywide
Scania Citywide LF. Foto Scania

Plně elektrický Citywide LF je na turné po ČR od června. Na veletrh přijel z Děčína a přesunul se na testování do Brna. Expozici Scania doplnil Irizar i6S.
Plně elektrický Citywide LF je na turné po ČR od června. Na veletrh přijel z Děčína a přesunul se na testování do Brna. Expozici Scania doplnil Irizar i6S.
Společnost Scania představila na jubilejním desátém ročníku veletrhu CZECHBUS dva své modely: osvědčený a populární Irizar i6S určený pro dálkovou přepravu a pro tu městskou pak Citywide LF. A právě tento zástupce zcela nové generace autobusů vzbuzoval největší zájem návštěvníků.  

Společnost Scania model Citywide představila zákazníkům v České republice letos v červnu. Od té doby si ho vyzkoušelo už několik provozovatelů veřejné dopravy a také ještě těsně před začátkem veletrhu CZECHBUS byl plně elektrický Citywide LF na testech u Dopravního podniku města Děčín.

Během letošního roku jsme porovnávali hned několik autobusů různých značek. Je pro nás totiž nesmírně důležité vyzkoušet si vozidla v praxi, protože operujeme v dost náročném terénu a často se řidiči musejí rozjíždět do prudkých kopců,“ říká referent dopravy a konstruktér jízdních řádů Jiří Štěpánek. „Za volant tohoto autobusu usedlo 5 řidičů a simulovali jsme reálný provoz včetně zmíněných zastávek v prudkých stoupáních. Všichni ocenili snadnou ovladatelnost, jízdní vlastnosti, komfort a plynulost rozjezdu. Byli jsme příjemně překvapení. Nečekali jsme, že Citywide bude až tak dobrý,“ dodává Štěpánek.

DPMD plánuje v příštím roce koupit 20 elektrických autobusů a v současnosti tak spolupracuje s místní dopravní fakultou ČVUT na plánování linek a umístění infrastruktury.

Veletrh CZECHBUS byl pro tento konkrétní model Citywide jen krátkou zastávkou. Z Prahy se přesunul do Brna, kde se tamní dopravní podnik také rozhodl zcela novou generaci elektrického autobusu Scania vyzkoušet.

Velký zájem o tento autobus nás moc těší. Prakticky od úvodní prezentace letos v červnu organizujeme pro zákazníky po celé republice zkušební jízdy a nabízíme jim možnost otestovat nejen elektrický pohon, ale také bezpečnostní asistenty a hlavně také dojezd. Ten činí v závislosti na počtu baterií až 280 km,“ říká manažer prodeje autobusů Scania Lukáš Martinů.

Na stánku společnosti Scania, který získal druhé místo v kategorii TOP EXPO, byl vystaven také model Irizar i6S. Tento komfortní dálkový autobus lze díky své variabilitě přizpůsobit konkrétním požadavkům zákazníka a po celé Evropě ho používají desítky dopravců a také řada sportovních klubů. Už od roku 2019 s ním jezdí česká hokejová reprezentace a stejně tomu tak bude i v roce 2022.


Scania na veletrhu CZECHBUS se Citywide
Irizar i6S určený pro dálkovou přepravu. U nás známe tento typ z linek RegioJet nebo Arriva. Foto Scania
Scania na veletrhu CZECHBUS se Citywide
V Irizar i6S od roku 2019 jezdí česká hokejová reprezentace. Foto Scania