Scania bude dodávat řešení pro udržitelnou dopravu do Burkina Faso
Scania dodá 304 autobusů s doplňkovými službami do hlavního města Ougadougou Burkina Faso. Foto: Scania.

304 autobusů pomůže zlepšit veřejnou dopravu a udržitelnou mobilitu v hlavním městě Ouagadougou západoafrické země Burkina Faso v rámci projektu městské mobility.

304 autobusů pomůže zlepšit veřejnou dopravu a udržitelnou mobilitu v hlavním městě Ouagadougou západoafrické země Burkina Faso v rámci projektu městské mobility.

Výrobce autobusů Scania dodá městským úřadům v metropolitní oblasti Ougadougou 304 autobusů pro projekt městské mobility. Nová vozidla mají v příštím roce pomoci vytvořit moderní síť veřejné dopravy, včetně BRT (Bus Rapid Transit), a omezit používání osobních automobilů ve městě s více než 2,5 miliony obyvatel. Scania spolupracuje na projektu s francouzským provozovatelem veřejné dopravy RATP.

Z celkem více než 300 autobusů bude 80 nízkopodlažních 13metrových, 58 nízkopodlažních 15metrových, 10 nízkopodlažních kloubových a 30 zájezdových. Všechny vyrobí společnost Marcopolo a mohou jezdit na biopaliva, která jsou v Burkině Faso běžně dostupná. Kromě toho bude nasazeno 126 mikrobusů od Volkswagen Camino Bus, která je stejně jako Scania součástí skupiny Traton. Minibusy budou používány na linkách přivážející cestující k BRT spojům a budou také s karosérií Marcopolo.

Jsme velmi rádi, že můžeme přispět k rozvoji městské mobility v metropolitní oblasti Ouagadougou se silnými sociálními a environmentálními efekty,“ říká Nicolas Lougovoy, ředitel strategických projektů Scania pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Kromě vozidel Scania a její partner RATP vybudují depo a budou zodpovídat za rozsáhlé školení řidičů a techniků místní dopravní společnosti SOTRACO v Ouagadougou. Dohoda zahrnuje vybavení pro správu vozového parku Scania a vybavení inteligentními dopravními systémy (ITS). Účastníci projektu budou také pracovat na vývoji a implementaci místních řešení pro alternativní paliva s cílem vytvořit flotilu plně poháněnou bionaftou.

"Jako zástupci společnosti Scania v regionu západní Afriky jsme hrdí na naše úspěchy v Ghaně, Nigérii, Pobřeží slonoviny a nyní v Burkině Faso. Naším cílem je učinit udržitelnou dopravu realitou pro všechny země v regionu,“ uvedl Johan Kohler, generální ředitel Scania pro západní Afriku.

Řešení projektu podporuje švédské ministerstvo zahraničních věcí, švédské velvyslanectvé v Burkina Faso, Business Sweden, Swedfund, švédská agentura pro exportní úvěr (EKN) a další švédské instituce.

V Burkina Faso, vnitrozemském státě ležícím na západě Afriky severně od Pobřeží slonoviny a Ghany, v poslední době švédské společnosti investují do klíčových oblastí. Ve výše uvedeném projektu se plánuje druhá fáze zahrnující silniční infrastrukturu a vybavení pro městskou mobilitu.

Scania