Pražští radní podpořili návrh Memoranda o spolupráci krajů při zajištění dopravní obslužnosti

Praha bude spolupracovat s PID Lítačkou a Multikanálovým odbavovacím systémem kromě Středočeského a Libereckého kraje také s krajem Jihočeským.
Reklama
Praha bude spolupracovat s PID Lítačkou a Multikanálovým odbavovacím systémem kromě Středočeského a Libereckého kraje také s krajem Jihočeským.
Rada hl. m. Prahy na jednání 19. ledna projednala návrh na uzavření Memoranda o spolupráci krajů při zajištění dopravní obslužnosti. Na jeho základě bude mít pražská společnost Operátor ICT, a.s., (OICT), která je provozovatelem Multikanálového odbavovacího systému pro hl. m. Prahu (MOS), možnost navázat spolupráci s dalšími kraji České republiky.

Městská společnost OICT provozuje odbavovací systém MOS, na kterém běží například aplikace PID Lítačka, už dnes i mimo Pražskou integrovanou dopravu, a to ve Středočeském a Libereckém kraji.

Základním účelem memoranda je navázat spolupráci nově také s Jihočeským krajem a následně i dalšími kraji. Systém bude tedy rozšířen o informace o spojích v dalším kraji a také ušetříme na provozních nákladech aplikace PID Lítačka a systému MOS, které se díky tomu rozloží mezi více krajů,“ vysvětluje primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Memorandum zohledňuje, jak a kam lidé jezdí, a jednotlivé systémy veřejné dopravy se už nebudou orientovat jen podle čar na mapě. Propojení spolupráce s Libereckým a Jihočeským krajem zlepší do budoucna především komfort cestování. Mohli jsme si to ověřit i díky postupnému propojování systému Pražské integrované dopravy a Integrované dopravy Středočeského kraje, která se už dostává na hranice dalších krajů,“ doplňuje náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Memorandum budou schvalovat pražští zastupitelé. Na jeho základě poté uzavře OICT v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek konkrétní provozní a financovací smlouvu s jihočeským organizátorem dopravy – JIKORD.

OICT bude nadále pracovat na vylepšování tohoto systému a přinášet nové funkcionality tak, aby cestování v rámci PID bylo ještě jednodušší a pohodlnější a propojenější a aby se celý systém MOS a zejména mobilní aplikace stala komplexním nástrojem mobility. Rozšíření služby do dalšího kraje poskytne ještě větší komfort jejich uživatelům,“ uvedl generální ředitel OICT Michal Fišer.