První elektrobusy v Jižní Africe

Po úspěšném testování dvou elektrických autobusů BYD jsou v jihoafrickém Kapském Městě ve flotile společnosti Golden Arrow Bus Services v běžném provozu s cestujícími.
Po úspěšném testování dvou elektrických autobusů BYD jsou v jihoafrickém Kapském Městě ve flotile společnosti Golden Arrow Bus Services v běžném provozu s cestujícími.
Největší poskytovatel služeb veřejné dopravy v Jižní Africe, společnost Golden Arrow Bus Services (GABS), od listopadu 2020 prováděl v Kapském Městě zkušební jízdy dvou elektrických autobusů BYD K9UR na vhodných linkách. V prvních měsících byla vozidla testována bez cestujících za různých provozních podmínek, jedno prázdné a druhé naložené pytly s pískem, s hmotností odpovídající 44 cestujícím. V obou případech bylo cílem určit, do jaké míry lze alternativní pohonná vozidla integrovat do každodenního provozu autobusové společnosti. Podle vyjádření BYD i GABS byla fáze testování úspěšná, za všech podmínek se podařilo dojet asi 300 kilometrů. Nyní jsou vozidla od začátku července v reálném provozu mezi předměstími Retreat a centrem Kapského Města.

"Cílem zavedení elektrických autobusů je reagovat na výzvu národních a provinčních vlád ke snížení emisí uhlíku," uvedl Gideon Neethling ze spolelčnosti GABS. "Prvních několik měsíců jsme autobusy testovali za různých podmínek bez cestujících. Cílem bylo přesně zjistit, jak si tato vozidla vedou. Testování těchto vozidel bylo pro každého, kdo byl součástí projektu, radostí."

GABS ve třech svých depech vyrábí solární energii, kterou bude využívat pro nabíjení autobusů v noci i během přestávek. Specifikace autobusu BYD K9UR:

Oficiálně udávaný dojezd: 250 km nejvyšší až 320 km
Nejvyšší rychlost: 100 km/h
Baterie: lithium-fosfát (LFP)
Kapacita baterie: 324 KWh
Kapacita cestujících: 44
Vybavení: rampa pro nástup, WiFi

V Africe jezdí elektrické autobusy od BYD také na Mauriciu nebo v Egyptě.

Golden Arrow Bus Services (GABS) se sídlem v Kapském Městě, je jedna z velkých jihoafrických společností zajišťujících hromadnou dopravu v rámci města, v současné době provádí studii o zavedení elektrických autobusů na svých linkách. GABS poskytuje silniční veřejnou dopravu v Kapském Městě již 160 let. Jeho současná flotila téměř 1 200 autobusů přepraví denně přes 220 000 cestujících na 1 300 linkách.


První elektrobusy v Jižní Africe
Oficiální ceremoniálu předání do provozu s cestujícími se zúčastnil ministr dopravy a veřejných prací provincie Západní Kapsko Daylina Mitchell (vpravo). Foto BYD