Po Praze jezdí autobus v nových barvách PID

Jeden z autobusů SOR NB12 dopravního podniku se od ostatních odlišuje. Získal barevné provedení podle nedávno schváleného designu. Jezdí na lince 176 z Karlova náměstí na Strahov.
Reklama
Jeden z autobusů SOR NB12 dopravního podniku se od ostatních odlišuje. Získal barevné provedení podle nedávno schváleného designu. Jezdí na lince 176 z Karlova náměstí na Strahov.
Hlavní město Praha společně s ROPIDem a Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) představily ve středu 16. září prototyp autobusu v nové barevné kombinaci dle výsledků soutěže na novou vizuální identitu systému Pražské integrované dopravy (PID). Pro vyzkoušení přesných barevných odstínů i detailů polepů byl zvolen nejtypičtější zástupce nízkopodlažních autobusů v Praze – typ SOR NB12. Veřejnost se bude s autobusem v nových barvách setkávat na lince 176 z Karlova náměstí na Strahov.

Vítězem soutěže na novou jednotnou vizuální identitu Pražské integrované dopravy se stalo studio superlative.works se svým návrhem kombinace červené a světle šedé barvy poskládané na vozidlech do vertikálních pruhů. Součástí soutěže bylo kromě jednotného vzhledu také nové logo systému PID. Nyní vzniká podrobný grafický manuál, po jeho schválení Radou hl. m. Prahy budou podle manuálu postupně dodávána nově pořizovaná vozidla PID v novém designu.

„Cílem projektu nové vizuální identity PIDu je sjednotit podobu dopravních prostředků v celém společném dopravním systému Prahy a Středočeského kraje, posílit viditelnost značky PID a prezentovat integrovanou dopravu jako moderní systém veřejné dopravy, kde lze na jednu jízdenku využít jakýkoli dopravní prostředek i jakéhokoli dopravce,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Na designu prototypu úzce spolupracovali designéři superlative.works s techniky z DPP. Nyní bude autobus ev. č. 3694 z řepské garáže nasazen do běžného provozu na lince číslo 176 jezdící z Karlova náměstí přes Jiráskův most a náměstí Kinských ke strahovskému stadionu, a to počínaje čtvrtkem 17. září 2020. Následně bude v provozu na lince 143.

„Na prototypu autobusu SOR jsme si chtěli vyzkoušet nejen, jak vypadají v praxi vybrané odstíny barev, ale také jak budou viditelné detaily až do úrovně jednotlivých piktogramů. Samozřejmě nás také velmi zajímá, jak bude na nový vzhled vozidel reagovat široká veřejnost,“ uvedl ředitel ROPIDu Petr Tomčík.

„Zajistili jsme první prototyp připravované nové vizuální identity PIDu na jeden z našich standardních autobusů, aby bylo možné ke grafickému návrhu odladit všechny připomínky, včetně těch například ze strany slabozrakých. Až bude Radou hlavního města Prahy schválen finální grafický manuál nové jednotné vizuální identity PIDu, začneme podle něj soutěžit a objednávat nová vozidla pro DPP. Předpokládáme, že první z nich v novém designu by v DPP měla jezdit v průběhu příštího roku. Nová vizuální identita PIDu se bude objevovat na vozidlech DPP postupně, v závislosti na přirozené obnově vozového parku, tempem zhruba sto autobusů za rok. Vzhledem k velikosti autobusové flotily DPP obměna potrvá zhruba deset let,“ dodal generální ředitel DPP Petr Witowski.

Nové grafické řešení se netýká tradiční ikonické tramvaje T3 a některých dalších typů vozidel, u nichž se v dohledné době neočekává nutnost přelakování (např. tramvaje typu 15T nebo metro typu M1).



Po Praze jezdí autobus v nových barvách PID
Po Praze jezdí autobus v nových barvách PID